Zašto je Putin proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju?

Zašto je Putin proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju?

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju.

Putin, koji se u srijedu ujutro obratio naciji, rekao je na početku govora da Zapad “želi uništiti našu zemlju” i da se “ovdje radi o odbrani Rusije i teritorija Donbasa”, piše Reuters, prenosi Hina.

Kazao je kako Rusija podržava to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega, te kako podržava najavljene referendume o prisajedinjenju Ruskoj Federaciji.

Istakao je kako Zapad “nije htio mir između Rusije i Ukrajine”, te kako je od ukrajinskog naroda napravio “topovsko meso”.

“Imamo još oružja”
“Zapad vrši nuklearnu ucjenu protiv Rusije”, naveo je čelnik ove države i dodao kako su zapadne države “prešle sve granice u agresiji” na njegovu državu.

“Ako teritorijalni integritet naše države bude ugrožen, iskoristit ćemo sva dostupna sredstva za odbranu našeg naroda – ovo nije blef.”

Vladi Rusije je naredio da osigura sva neophodna sredstva za povećanje proizvodnje naoružanja, te kazao kako će Rusija “iskoristiti sve resurse na raspolaganju” za ovaj cilj.

Putin se obraća dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji kasnije ove sedmice – Luganska, Donjecka, Hersona i dijela Zaporižja.

Separatisti pozvali na što brže održavanje referenduma
Separatisti su pozvali na što brže održavanje referenduma u svjetlu protuofanzive Kijeva koji je oslobodio velik teritorij na jugu i sjeveroistoku zemlje.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija više su puta osudile ideju o održavanju referenduma, prozvavši ih “prevarom” i “nelegitimnima”.

Rusija je na sličan način 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar