Erol Avdović: Erdogan je jedini svjetski državnik koji je ustao protiv Schmidtovog nametanja

Erol Avdović: Erdogan je jedini svjetski državnik koji je ustao protiv Schmidtovog nametanja

Novinarski veteran i višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija, Erol Avdović, oglasio se povodom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog otvorenog stava protiv nametanja izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koje, navodno, namjerava da nametne visoki predstavnik Christian Schmidt. 

"Fakt je da niti jedan svjetski državnik nije ovako eksplicitno rekao da je protiv nametanja izbornih reformi iz Schmidtove fioke, kako se već dugo najavljuje i spekulira. Istina je i da je trenutno Erdogan, između ostalog, ili ponajviše zbog Ukrajine i Putina "igrač" bez koga ne može ni istok zapad. Zamislimo da je ovako jasno protiv izbornih "reformi" o čijim je diskriminatorskim efektima po građane Bosne i Hercegovine bilo dovoljno riječi - nešto slično i nedvosmisleno izgovorio predsjednik Biden? Ili, kancelar Scholz, ili predsjednik Macron? Onda bi mnogi, vjerovatno na sva usta hvalili te riječi", istakao je Avdović.

Riječi su, naveo je, važnije od namjera, jer su "poziv na akciju".

"Ova Erdoganova poruka iz Sarajeva sigurno je imala odjeka i dalje od Zagreba, i sve to imaj svoju specifičnu težinu. Tako je to u međunaradonoj politici: Words matter (riječi se pikaju). Dobre namjere, a ne jasno izgovorene riječi su za naivne.Jer, put do pakla i u politici je popločan "dobrim namjerama". Do Bosanaca je kako će ove jasno izgovorene riječi turskog predsjednika iskoristiti i politički instrumentalizirati - bez preuveličavanja, ali i bez umanjenja njihovog značaja. Ne treba uvijek tražiti dlaku u jajetu. Uostalom, onima koji su u Sarajevu valja sutra, 7. septembra u 17:30 opet na mirne proteste ispred OHR-a na koje je pozvala Azra Zornić i na koje su se već odazvali mnogi. Bosna i Hercegovina nije savršena, ali je ipak demokratska zemlja koja traga za svojim demokratskim putem nakon svega što je snašlo. A nikog u regionu nije tako strašno snašlo kao BiH. Ne zaboravimo to", naveo je Avdović.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar