Zvaničnici EU zbog plina hrle u Dohu: Može li Katar spasiti Evropu?

Zvaničnici EU zbog plina hrle u Dohu: Može li Katar spasiti Evropu?

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel razgovarat će s velikim proizvođačem plina Katarom o evropskoj energetskoj krizi tokom posjete Dohi planiranoj za utorak, rekao je u nedjelju dužnosnik katarske vlade.

Evropske vlade traže alternative za plin otkako je Moskva krajem februara naredila ulazak trupa u Ukrajinu, s evropskim troškovima električne energije koji su porasli kako su ruski tokovi zaustavljeni, piše Reuters.

Državni QatarEnergy, jedan od vodećih svjetskih izvoznika prirodnog plina, već mjesecima pregovara s nekoliko evropskih kupaca, ali nema novih najava.

- Charles Michel će se sastati s nekoliko visokih dužnosnika kako bi razgovarali i razmotrili regionalna i međunarodna pitanja uključujući rusko-ukrajinsku krizu, energetsku krizu, uz niz drugih pitanja poput Afganistana, Irana i Palestine i Izraela - rekao je katarski dužnosnik Reutersu.

Evropski dužnosnici, koji se već bore s  rastućim cijenama plina, strahuju od nestašice plina tokom zime jer je Rusija najavila planove da zatvori svoj glavni plinovod prema Evropi. Rusija osigurava 40 posto prirodnog plina u Evropi.

Većina trenutnih količina katarskog prirodnog plina vezana je za dugoročne ugovore, uglavnom s kupcima u Aziji, koje je Katar rekao da će poštovati.

- Međutim, QatarEnergy bi mogao početi snabdijevati Njemačku plinom iz fabrike prirodnog plina Golden Pass u Teksasu, u kojoj posjeduje većinski udio, već 2024. godine - rekao je zamjenik katarskog premijera njemačkim novinama u maju.

Uz to, Katar traži nove klijente za veliko proširenje svoje proizvodnje plina, što će povećati njegov izvoz za nekih 63 posto, a to bi trebalo biti dostupno početkom 2027. godine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar