Ruska grupa Wagner: Plaćenici iz sjene dospjeli su u centar pažnje

Ruska grupa Wagner: Plaćenici iz sjene dospjeli su u centar pažnje

Na papiru, Wagner grupa, ruska mreža koja osigurava borce na unajmljivanje, ne postoji.

Nema je niti u bilo kakvim evidencijama o povratu poreza, oni koji je navodno podržavaju negiraju bilo kakvu povezanost s njom, privatne vojne kompanije u Rusiji su zvanično nelegalne, prenosi Al Jazeera Balkans.

„Plaćenici nemaju zvaničan status, tako da nemaju niti ista prava i privilegije kao zvanični predstavnici oružanih snaga. Plaća im se po okončanju misije“, rekao je za Al Jazeeru Marat  Gabidulin.

„Završiš misiju, dobiješ novac i odeš na odmor“.

Gabidullin, čiji identitet su potvrdili i ruski i ukrajinski mediji, jedini je član grupe Wagner koji je javno progovorio o svom iskustvu. Sada živi na jugu Francuske, gdje je napisao memoare Dva puta u istoj rijeci, u kojima je pisao ono što je doživio.

Osnovani 2014. od strane obavještajnog oficira Dmitrija Utkina, za podršku ukrajinskim separatistima, plaćenici Wagnera su se dosad borili za interese Rusije i njenih saveznika širok Afrike i Bliskog istoka, a učestvuju i u sirijskom građanskom ratu na strani predsjednika Bashara al-Assada. Optužuju se za zvjerstva.

Dvije svrhe Wagnera

Ranije snage iz sjene, ta nekada tajna organizacija sada je dospjela u javnost, dok bjesni rat u Ukrajini.

„To je uvijek bio ili dio vojnih obavještajaca, ili snaga za specijalne operacije“, kaže Al Jazeeri ruski vojni ekspert Pavel Luzin. „Nikada nije bila privatna ili autonomna“.

Prema Luzinu, Wagner služi u dvije svrhe.

Prva je da korištenje pojedinaca „usijane glave“ koji bi u suprotnom predstavljali sigurnosnu prijetnju kod kuće. Druga je da rasterete zvanične oružane snage Rusije.

“Bavimo se fragmentacijom vojne moći koja je tipična za autoritarne režime”, objasnio je Luzin.

„Wagner nisu niti elitne snage niti dobro obučeni komandosi. Oni su samo samo još jedna vrsta topovskog mesa sa svrhom ravnoteže bilo kakvoj političkoj prijetnji. Kremlj jednostavno ne vjeruje oružanim snagama.”

Plaćeničku grupu navodno finansira i kontrolira Jevgenij Prigožin, ruski oligarh poznat kao “Putinov kuhar” zbog brojnih ugovora o ugostiteljstvu preko mreže lažnih kompanija.

Naprimjer, kompanija pod imenom Europolis LLC navodno se dogovorila sa Damaskom za provođenje vojnih operacija u Siriji u zamjenu za 25 posto nafte i plina koje pronađe. Poznato je da je njen osnivač blizak Prigožinu i viđen je u društvu Utkina. Godine 2017. administracija bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa sankcionirala je Uktina i Wagnera zbog slanja boraca u Ukrajinu.

Prigožin poriče bilo kakve veze sa Wagnerom, do te mjere da se žalio vlastima nakon što su ga novinari pitali o tome.

Alternativni izvor ljudstva

No, kako je prisutnost pripadnika grupe u Ukrajini rasla, ona je došla u centar pažnje.

Jedan korisnik na Telegramu je nedavno objavio fotografiju plakata kojima se u Rusiji otvoreno promoviše i regrutuje za Wagner. Onima koji se pridruže navodno se nudi 4.000 dolara mjesečno, mnogo više nego što dobijaju obični vojnici.

„Wagner je sada u javnosti zbog promjene svog statusa“, govori Mark Galeotti, ekspert za ruska sigurnosna pitanja.

“Dok je nekada bio direktan instrument ruske države koji se može poreći, kao i prilično autonoman komercijalni pothvat, sada je nešto više od produžetka vojske. To je alternativni izvor ljudstva za borbu, neophodan upravo zato što je ovo samo ‘specijalna vojna operacija’ i stoga Kremlj ne može jednostavno mobilizirati ljude koji su mu potrebni.”

„Razlozi idealističke prirode (da se postane plaćenik), samo su pokriće. Zapravo, svačiji motiv je novac“, rekao je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru Gabidulin, koji je bio pripadnik grupe od 2015. do 2019. godine.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar