Zamah Svjetskog prvenstva stavlja Katar na turističku kartu svijeta

  • Doha noću: Biser arapskog svijeta
  • Panorama Dohe oduzima dah
  • Venecija usred pustinje

Piše: Mohamed al-Sayed

Turistički sektor u Kataru doživio je veliki procvat posljednjih godina, nakon što je postigao zapažene stope rasta, kako u pogledu broja posjetitelja Katara, tako i u napretku i razvoju infrastrukture i upravljanja turističkim sektorom čime se postiže ekonomska diverzifikacija u zemlji.

Najnoviji statistički podaci, koje je objavio katarski Zavod za planiranje i statistiku, pokazali su da je broj posjetitelja Katara tokom juna dosegao više od 145.600, bilježeći rast od 499,5 posto, u usporedbi s 24.200 posjetitelja u istom mjesecu prošle godine.

Podaci pokazuju da prednjače posjetitelji iz zaljevskih država, s brojkama koje su dosegle 59.620 posjetitelja. Potom slijede azijske zemlje i Okeanija, s oko 33.790 posjetitelja, dok je postotak posjetitelja iz ostalih arapskih zemalja dosegao oko 10 hiljada, a s evropskog kontinenta oko 24.500.

Turistička destinacija

Saeed al-Hajri, direktor turističke agencije, objašnjava da je porast broja posjetitelja u Državi Katar posljedica činjenice da je Doha postala jedna od najpoznatijih i najbrže rastućih turističkih destinacija. Doha se može pohvaliti izvrsnom turističkom infrastrukturom, hotelskim sistemom s međunarodnim brendovima, raznim muzejima te tradicionalnim i modernim tržnicama, kao i odličnom saobraćajnom infrastrukturom. Također, posjeduje i moderan aerodrom koji zauzima prvo mjesto na Bliskom istoku i aviokompaniju s pet zvjezdica.

Al-Hajri kaže da na porast broja turista u Državi Katar u velikoj mjeri utječe i sve bliži datum održavanja Svjetskog prvenstva. Katar je postao odredište koje žele posjetiti turisti iz cijelog svijeta kako bi saznali više o toj zemlji, bez obzira da li je riječ o trenutnim posjetama ili za vrijeme Mundijala.

Dodao je kako je domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva prilika koja se pruža jednom u životu, jer će Katar ugostiti turiste iz cijelog svijeta. Smatra da dužnosnici u turističkom sektoru moraju iskoristiti ovu priliku i raditi dalje na tome da Katar postane jedna od prepoznatljivih turističkih destinacija na Bliskom istoku i u svijetu.

Turizam u Kataru je nedavno postao rastuća industrija koja je u kratkom vremenu uspjela odigrati efikasnu ulogu u postizanju ekonomske diverzifikacije, doprinoseći bruto domaćem proizvodu i stvaranju ogromnih mogućnosti za ulaganje, smatra Al-Hajri.

Katarski turizam usvaja višestruki pristup s ciljem izgradnje vitalnog i održivog turističkog sektora, kako bi se omogućilo privlačenje šest miliona posjetitelja godišnje do 2030. godine, te ojačala pozicija Katara kao prestižne turističke destinacije.

Turistički sadržaji

S druge strane, ekonomista Abdullah al-Khater smatra da postoje mnogi faktori koji su doprinijeli značajnom povećanju broja posjetitelja, prije svega sposobnost Katara da dobro kontrolira pandemiju korona virusa, vraćanje života u normalu, osiguravanje svih sadržaja koji su privlačni za turiste, kao i osnove za ulaganja u različitim poljima ekonomije.

Činjenica da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva za nekoliko mjeseci odigrat će veliku ulogu u povećanju broja turista u toj zemlji, posebno u kontekstu promotivno-turističkih kampanja Katara vezanih za ovaj veliki sportski događaj koji cijeli svijet iščekuje.

Istaknuto mjesto koje Katara ima na svjetskoj sceni u raznim političkim, ekonomskim i sigurnosnim poljima učinilo je državu prijestolnicom mira i globalnom turističkom destinacijom, posebno u svjetlu stabilnosti kojoj regija svjedoči u usporedbi s rusko-ukrajinskim ratom, dodao je.

Al-Khater očekuje da će se broj posjetitelja i turista u Kataru udvostručiti s približavanjem Svjetskog prvenstva, najznačajnijeg nogometnog događaja na svijetu. Naglasio je ipak da će najveći izazov za turistički sektor u narednom periodu biti rad na tome da se pospješi pretvaranje Katara u regionalnu i globalnu destinaciju koja privlači turiste.

Qatar Tourism (QT), novo upravno tijelo za turizam koje je osnovano 2021. godine umjesto Katarskog nacionalnog vijeća za turizam, radi na uspostavljanju saradnje s partnerima u javnom i privatnom sektoru s ciljem provedbe svoje nacionalne strategije za turistički sektor, koja radi na poboljšanju iskustva posjetitelja, raznovrsnosti lokalnih turističkih proizvoda i ponude, poboljšanju promotivnih aktivnosti i povećanju mogućnosti za sudjelovanje privatnog sektora u ulaganjima u turizam.

U najznačajnija područja otvorena za ulaganje u turizam u Kataru spadaju usluge za poslovne i kulturne događaje, usluge pustinjskog safarija, gastro ponuda, zdravlje, slobodne aktivnosti, zabava, sport, rekreacija, organiziranje turističkih putovanja, turistički smještaj i usluge prijevoza.

QT vidi Svjetsko nogometno prvenstvo 2022 kao važnu i ključnu stanicu na putu postizanja održivog razvoja turizma, jer se u saradnji sa svojim partnerima usredotočuje na poboljšanje iskustva posjetitelja općenito, a posebno na poboljšanje iskustva navijača, kroz razvoj ugostiteljskog sektora i stvaranje netradicionalnih smještajnih rješenja za ugošćavanje publike na Svjetskom prvenstvu, kao što je iskustvo boravka u plutajućem smještaju, u saradnji s Vrhovnim odborom za projekte i baštinu i Ministarstvom prometa i komunikacija.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar