Lov na muslimane u Novom Meksiku: Sve žrtve išle u istu džamiju, oglasio se i Biden

Centralna džamija u Albuquerqueu u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko pozvala je svoje vjernike da izbjegavaju noću hodati sami te da paze da ih niko ne prati dok idu kući. Zbog niza ubistava sugrađana islamske vjere neki su muslimani u tom gradu počeli ranije zatvarati svoje trgovine, a neki čak kažu da više ne izlaze po mraku.

Posljednja dva tjedna ubijene su tri osobe porijeklom iz južne Azije, a pojedinosti vezane za način njihova usmrćivanja upućuju na to da je riječ o istom počinitelju, a policija je u utorak poslijepodne izvijestila da je uhitila osumnjičenika za kojega vjeruju da je ubio sve četiri osobe.

Muslimanska je zajednica u panici i osjeća se bespomoćno, piše Washington Post. Policija također sumnja da bi tri ubistva mogla biti povezana s još jednim, počinjenim u novembru 2021. godine, koje je još neriješeno, prenosi Jutarnji.

Motivi zločina još se istražuju. Svi ubijeni su napadnuti iz zasjede, a policija je ovih dana zatražila pomoći pri lociranju automobila Jetta sa zatamnjenim staklima. U istragu je uključen i FBI. U Albuquerqueu živi oko 5.000 muslimana, mnogi su imigranti, a u tom novomeksičkom gradu, koji je proslavila serija "Na putu prema dolje" (Breaking Bad), živi 560.000 stanovnika.

Posljednja žrtva je Naeem Hussein, vozač kamiona koji je imao dvadesetak godina i nedavno je dobio državljanstvo. Pronađen je mrtav na parkiralištu. Nekoliko sati prije ubistva Hussein je bio na posljednjem ispraćaju Aftaba Husseina (41) i Muhammada Afzaala Husseina (27), prethodnih žrtava, u Islamskom centru Novog Meksika. Žrtve nisu u rodu iako imaju isto prezime, a svi su bili redovni na molitvama u Centru.

"U SAD-u sam od 1995. godine. Prošao sam 11. septembra. Trumpovu eru. Ali nikada se nisam osjećao tako preplašen i bespomoćan", izjavio je Tahir Gauba, jedan od voditelja Centra.

Prošle godine u novembru ubijen je Mohammad Ahmadi (62), ispred svoje trgovine, a tada je policija smatrala da je riječ o izoliranom zločinu.

Policija je nakon trećeg ubojstva obavijestila Centar da sumnjaju da su meta muslimani. Zbog toga je lokalna škola povezana s Centrom pooštrila sigurnost i ponovno uključila poseban način ulaska u zgrade.

Na niz ubojstava muslimana u Novom Meksiku osvrnuo se i predsjednik Joe Biden, koji je rekao da ga "strašna ubojstva rastužuju i čine ljutitim". "Dok čekamo rezultate istrage, moje su misli s obiteljima žrtava. Za ovakve zločine mržnje nema mjesta u Americi", poručio je Biden.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar