Emir Zlatar: IZ pripada pripadati svim muslimanima

Piše: Emir Zlatar

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao najstarija i najutjecajnija institucija muslimana u BiH nužno treba mijenjati svoj odnos prema političkoj paradigmi.

Zrelost, odlučnost i značaj koji je pokazan od strane IZ u BiH u periodu agresije 1992-1995. godine u posljednjih dvadesetak godina se nažalost urušava. I pored mnogobrojnih inicijativa da Sabor IZuBiH ne treba biti vođen od ličnosti koje imaju visoke političke funkcije, i to samo iz jedne bošnjačke stranke, nikada nije prihvaćen. Sam način izbora sabornika je trebalo promijeniti.

Treba apelovati, posebno u ovom predizbornom vremenu, na čelne ljude IZ da ne ulaze u komentare dnevno-političke naravi. Jer ako sve političke stranke počnu reagirati i ako rukovodstvo IZ u BIH počne odgovarati imaćemo veliki problem. Bez rješenja već samo dodatne podjele. Mnogostruka je šteta, a korsiti ne može biti.

IZ pripada ili bi trebala pripadati svim muslimanima u BiH bez obzira na političke poglede, pripadnosti, ideološke razlike.

Jasno je da svaki član IZ kao i naša uvažena ulema ima i svoj lični politički stav i opredjeljenje i to treba poštivati, ali u javnom prostoru oni trebaju promovirati temeljne vrijednosti svakoga čovjeka, posebno muslimana a ne svoje javno i institucionalno određenje svoditi na ovu ili onu političku stranku.

Ovaj univerzalni pravac djelovanja kao da je potisnut u drugi plan. Treba ga vratiti u prvi plan. Ako vjerski dostojanstvenici izgube univerzalni autoritet o univerzalnim pravima i obaveza čovjeka, koja grupacija u BiH može štititi i promovisati etičke i moralne vrijednosti u društvu?

Autor je generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Izneseni stavovi su privatni.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar