Poslije dvije godine pauze: Održan tradicionalni mevlud u selu Lukavac na Bjelašnici (Video)

Poslije dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, u prisustvu velikog broja mještana i gostiju danas je u održano tradicionalno učenje mevluda u selu Lukavac na Bjelašnici.

Mevlud su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, uz podršku penzionisanih kolega i mladih učača, koji su uz, uz mevlud, izvodili i ilahije.

Među njima je bio i poznati učač ilahija Zejd Šoto.

Prigodan vaz održao je Senaid ef. Isaković, imam džamije Lužani na Ilidži.

On je posebno naglasio značaj vjere u identitetu Bošnjaka, kako u prošlosti, tako i danas.

„Allah nas je sačuvao samo zato što smo muslimani. Jedina vrijednost koju imamo jeste islam....Zato uhvatite se islama! Mi nemamo prijatelja osim Uzvišenog Allaha. Vidite u kakvom vremenu živimo… Vi stariji ste podnijeli teret, mi mlađi ćemo preuzeti. Hoćemo Boga mi,  i ima nas, hvala Allahu dž.š.“, kazao je, uz ostalo, ef. Isaković.

Govoreći o prilikama u kojima živimo posebno je naglasio da će „naša država biti dobra onoliko koliko mi budemo dobro“.

Događaju su prisustvovali predstavici lokalne zajednice, zajdno s načelnikom Ibrom Berilom.

Na kraju je dovu proučio Asad ef. Fočo, imam iz Hrasnice.

Inače, prema informacijama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, džamiji Lukavac pripadaju Šabići i Rakitnica. U džematu je bilo 95 domaćinstava a danas oko 35.

Na osnovu mezaristana koji se nalazi pored džamije i nekih predanja,  pretpostavlja se  da je ova džamija sagrađena u 18 stoljeću.

Bogomolja je 1967. godine temeljito renovirana s manjom drvenom munarom.

Kao i džamije diljem naše domovine, i ova je 31. jula 1993. godine minirana i spaljena do temelja, zajedno s cijelim selom.

Sjećajući se upravo tragičnih događaja od prije, evo, skoro tri decenije, mještani Lukavca na ovaj datum održavaju tradicionalni mevlud.

Poslije agresije, uz obnovu kuća, obnovljena je i džamija s betonskom munarom visokom 37 metara, kao  i dva šerefeta. Svečano je otvorena 26. 07. 2003. godine.

"Gospodaru, kuća sam tvoja, pravdom obujmi i rušitelje i graditelje tvojih zdanja", piše na ulazu u džamiju.

Imami džemata su bili: Ibrahim Velić, Salko Hošić, Mušan Kadić, Duran Bandić, Ismet Milišić, Hamid Pintol, Ahmed Bandić, Abdulaziz Drkić, Asad Fočo i drugi.

Uz džamiju se nalazi stari, veliki mezaristan i gasulhana. Na samom ulazu u selo, na platou kojeg seljani Lukavca nazivaju ”Staro greblje”, nalaze se ostaci temelja koji upućuju da je tu, također, nekada bila džamija, a uz njih se nalaze i ostaci starog mezarja. Pouzdano se zna da je na tom dijelu nekada bio Han koji se nalazio na karavanskoj ruti koja je prolazila kroz selo Lukavac.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar