‘Slovo Gorčina’ nastavlja Makov san na obalama Bregave

‘Slovo Gorčina’ nastavlja Makov san na obalama Bregave

U svom rodnom Stocu, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika Mehmedalija Mak Dizdar nema ni trg ni ulicu. U hercegovačkom gradiću na Bregavi uspomenu na njega, pored gradske biblioteke, baštine i čuvaju “Makova hiža”, muzej – galerija – kulturni centar, koju su osnovali članovi porodice u želji da ispune Makovu posljednju želju i simbolično ga vrate u rodni grad, te Festival “Slovo Gorčina”, koji duže od pet decenija oživljava djelo Maka Dizdara i jedinstveno kulturno-historijsko naslijeđe njegovog rodnog Stoca.

Riječ je o jednom od najstarijih festivala u Bosni i Hercegovini koji je nastao na ideji i naslijeđu Maka Dizdara, a koji je iz godine u godinu mjesto susreta brojnih umjetnika i umjetnica iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta posvećenih književnosti, poeziji, teatru, muzici i likovnoj umjetnosti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Iako je njegova važnost za bosanskohercegovačku kulturnu scenu neupitna, toga su, čini se, svjesni tek članovi njegove porodice i nekolicina entuzijasta koji se iz godine u godinu “bore s vjetrenjačama” kako bi održali kontinuitet i kvalitet “Slova Gorčina” te kako Makov san u konačnici ne bi ostao nedosanjan.

Nikad bogatiji i raznovrsniji program

Izuzetak nije ni 51. izdanje Festivala “Slovo Gorčina” koje – uprkos nikad većim finansijskim problemima i uglavnom zatvorenim vratima institucija – donosi nikad bogatiji program.

Raznovrsni sadržaji iz oblasti književnosti, muzike, likovne umjetnosti i teatra publici će standardno biti predstavljeni posljednjeg vikenda u julu, od 29. do 31.

“Svake godine je izazovno organizirati festival zbog istih problema s kojima se susreću sve institucije i manifestacije iz područja kulture i umjetnosti. Nedostatak sistemskog finansiranja i neprepoznavanje događaja od važnosti za promociju bh. identiteta dovode nas u opasnost da svoje kulturno i historijsko naslijeđe prepustimo zaboravu”, kaže Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik organizacionog odbora Festivala kulture “Slovo Gorčina”.

“Ovo je festival naslonjen na viziju idejnog tvorca Maka Dizdara, koji je vjerovao u sofisticiranu umjetnost svih formi, koji je istraživao korijene Bosne i Hercegovine i koji je bio uvjereni antifašista. Sve su to vrijednosti koje su danas ugrožene i zato je ovaj festival potreban da bude kvalitetniji, istaknutiji i prkosniji nego ikada prije”, dodaje Barbarić.

Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana “Slovo Gorčina”, kaže da su zahvaljujući podršci privatnog sektora uspjeli prevazići “već tradicionalnu nezainteresiranost nadležnih institucija” za ovu značaju manifestaciju, ali i kulturu uopće.

“Nastavljamo razvijati Makov san u njegovom rodnom gradu na obalama Bregave i pozivamo ljubitelje književnosti i drugih umjetničkih disciplina da posjete neke od bogatih programa koje smo pripremili”, poručuje Dizdar.

Posljedice nemara nadležnih

No, kako to obično biva, iznalaženje finansijskih sredstava za održavanje festivala ne znači nužno i kraj izazova i organizacionih problema. Zbog neuobičajenog problema ekološke prirode u blizini Radimlje, malo je nedostajalo da ovaj festival prekine pedesetogodišnju tradiciju otvaranja na nekropoli stećaka Radimlja te čin svečanog otvaranja ovogodišnjeg izdanja izmjesti na drugu lokaciju.

Zbog alarmantnog higijensko-sanitarnog stanja neposredne okoline, koje je uzrokovano ispuštanjem otpadnih voda iz obližnje tvornice za preradu ribe, stanovnici obližnjih naselja protestovali su u više navrata, no konkretna akcija nadležnih je izostala sve do ove sedmice kada je – nakon pritiska stvorenog kroz medije – Federalna inspekcija naredila zatvaranje obližnje tvornice za preradu ribe, na taj način barem djelimično rješavajući problem.

“U skladu sa misijom i programskom orijentacijom rada našeg Udruženja, dužnost nam je kontinuirano informirati javnost o stanju spomenika kulturne baštine, prvenstveno u Stocu i njegovoj okolini”, kaže Vesna Pirija, članica Upravnog odbora Festivala kulture “Slovo Gorčina”.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar