Trump optužen za poticanje ekstremista na napad na Capitol

Trump optužen za poticanje ekstremista na napad na Capitol

Američki zakonodavci optužili su bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je potaknuo gomilu svojih pristalica da 6. januara 2021. napadnu američki Capitol, u posljednjem pokušaju da ostane na vlasti dok je Kongres službeno potvrđivao njegov izborni poraz, prenosi Al Jazeera Balkans.

Predstavnički dom je sedmi put u pet sedmica saslušao Kongresni odbor čije izlaganje je bilo fokusirano na napad ekstremista tog dana, među kojima su Oath Keepers i Proud Boys, dvije grupe za koje istražioci kažu da su pomogle u planiranju napada, kao i QAnon, desničarski pokret teorije zavjere, piše Reuters.

“Kongresni odbor će objasniti kako je kao dio svog posljednjeg pokušaja da poništi izbore i blokira prenos vlasti, Donald Trump pozvao gomilu u Washington i na kraju je potaknuo da izvrši nasilan napad na našu demokratiju”, rekao je predsjednik odbora, demokratski zastupnik Bennie Thompson.

Članovi odbora rekli su da su Trumpu savjetnici u njegovoj administraciji i kampanji rekli da je izgubio predsjedničke izbore, ali je on zanemario njihov savjet. On je u konačnici odgovoran za haos koji je uslijedio, rekli su.

“Predsjednik Trump je 76-godišnjak. On nije dijete. Odgovaran je za svoje postupke i izbore”, rekla je republikanska zastupnica Liz Cheney, potpredsjednica odbora Predstavničkog doma.

Sedam demokrata i dvoje republikanca iz odbora iskoristili su saslušanja kako bi prezentovali dokaze da je Trump pokušao da spriječi svoj poraz na izborima 2020. godine na nezakonit i iracionalan način.

Potaknuo nerede

Trump, republikanac koji je nagovijestio da bi se mogao ponovo kandidirati za 2024., negira krivicu i tvrdi da je izgubio samo zbog velike prevare koja je pogodovala njegovom protivniku, demokrati Joe Bidenu.

Na saslušanju će također biti prezentovani dokazi o vezi između desničarskih militantnih grupa, uključujući Oath Keeperse, Proud Boyse i pokret zavjere QAnon, Trumpa i njegovih saveznika, uključujući Rogera Stonea i Michaela Flynna.

Oath Keepersi pružili su sigurnost Stoneu, koji je sam sebe opisao kao “prljavog prevaranta” koji je decenijama savjetovao Trumpa, u Washingtonu 5. i 6. januara 2021. godine, dok je Flynn, penzionisani vojni general, služio kao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Članovi odbora rekli su da je Trump potaknuo nerede svojim odbijanjem da prizna poraz na izborima i komentarima poput onog od 19. decembra 2020. godine kada je na Twitteru pozvao pristalice da dođu u Washington na “veliki protest”, poručujući im: “Budite tamo, biće divlje.”

Također su doveli u pitanje ulogu nekih članova Kongresa u Trumpovoj Republikanskoj stranci. Saradnici odbora rekli su da će se na saslušanju u utorak ispitati uključenost nekih zastupnika.

Na saslušanju će biti prikazano i videosvjedočenje Pata Cipollonea, Trumpovog bivšeg savjetnika u Bijeloj kući, koji je u petak osam sati razgovarao s istražiocima odbora iza zatvorenih vrata.

Trumpove pristalice

Napad na Capitol, koji je uslijedio nakon Trumpovog govora na skupu ispred Bijele kuće, rezultirao je odgodom potvrde izbora Joe Bidena, povredom više od 140 policajaca te nekoliko smrtnih slučajeva.

Odgovarajući na Reutersov upit za komentar, Stone je rekao da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno.

“Svaka tvrdnja da sam unaprijed znao, da sam bio umiješan ili tolerirao bilo koje nezakonite radnje na Capitolu je lažna. Svaka tvrdnja da sam znao za plan bilo kojeg člana Proud Boysa ili Oath Keepersa o ilegalnim aktivnostima 6. januara također je lažna”, napisao je u e-mailu.

Flynnov advokat nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Ni Flynn ni Stone nisu optuženi u vezi s napadom na Capitol i obojica su se pozvali na svoje ustavno pravo iz petog amandmana protiv samooptuživanja pred odborom 6. januara.

Trump je obojicu pomilovao nakon što su osuđeni ili su priznali krivicu u slučajevima koji nisu povezani s napadom na Capitol.

Grupe Oath Keepers i Proud Boys stekle su nacionalnu pažnju tokom Trumpove administracije zbog svoje podrške republikanskom predsjedniku. Trump je u septembru 2020. pozvao Proud Boyse da “ostanu po strani” dok je vodio kampanju protiv Bidena.

Oko 800 ljudi, uključujući članove obje grupe, optuženo je za sudjelovanje u neredima na Capitolu, a do sada je krivicu priznalo njih oko 250.

Trump i njegove pristalice – uključujući mnoge republikance u Kongresu – vjeruju da je suđenje zbog događaja 6. januara ustvari politički lov na vještice, ali oni koji podržavaju komisiju kažu da se radi o neophodnoj istragi nasilne prijetnje demokratiji.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar