Navršilo se 29 godina od pogibije heroja Midhada Hujdura Hujke

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim pripadnicima ARBiH u četvrtak je u Podharemu, na mostarskim Šehitlucima te na spomen obilježju u Sjevernom logoru počelo obilježavanje 29. godišnjice deblokade Mostara, oslobađanja bjelopoljske kotline i pogibije brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke.

Predsjedavajući Skupštine HNK i jedan od ratnih komandanata Šerif Špago naglasio je kako je 30. juna za pripadnike Armije i MUP-a RBiH dan ponosa i prkosa, dan slavlja, ali i tuge imajući u vidu da su toga dana 1993. godine u borbama ostali bez komandanta, bez brigadnog generala i heroja oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujke.

- Bitno je da se okupljamo na današnji dan, da se sjećamo naših poginulih saboraca, jer osim generala u tim bitkama je poginulo više naših saboraca, i da na mlađe generacije prenosimo šta su oni značili za odbranu i oslobađanje grada Mostara – izjavio je Špago.

Taj datum je, kako je dodao, značajan iz razloga što je Mostar tom pobjedom Armije RBiH i MUP-a RBiH zauvijek srušio snove "o nekim teritorijalnim podjelama BiH, o nekim trećim entitetima, i Mostar i Hercegovinu ostavio u okviru države BiH".

- Pobjedom 30. juna na prostoru Mostara, deblokadom Mostara i oslobađanjem Bijelog Polja, Armija BiH je stvorila mogućnost da se dalje izgrađuje i da oslobađa BiH u kasnijim borbama do završetka odbrambeno-oslobodilačkog rata ali prije svega, tom pobjedom smo obezbijedili da Mostar i dalje ostaje grad svih građana BiH koji tu državu doživljavaju kao svoju domovinu – poručio je Špago.

U poslijepodnevnim satima održat će se marš na ruti Sjeverni logor Kandiljan – Vrapčići, a u 21 sat bit će upriličen i kulturno zabavni program na igralištu OŠ "Vrapčići".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar