Žižek: Ovo je Putinov i ruski plan za Bosnu i Hercegovinu

Žižek: Ovo je Putinov i ruski plan za Bosnu i Hercegovinu

Slavoj Žižek, slovenski filozof planeterne slave i popularni komentator političkih i kulturnih fenomena u nizu čitanih zapadnih medija (valja napomenuti kako je jedno vrijeme bio rado viđen gost i u programu Russia Today), objavio je u britanskom Guardianu kolumnu u kojoj je, prilično otvoreno, iznio svoje mišljenje oko zauzimanja strana u sukobu Rusije i Ukrajine. Žižekov tekst prenosimo u cijelosti.

Vrijeme za buđenje

Za mene je klasik Imagine Johna Lennona uvijek bila pjesma koja je popularna iz pogrešnih razloga. "Svijet koji živi kao jedan" najbrži je način da završimo u paklu, prenosi Jutarnji.

Oni koji, kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu, zastupaju pacifizam - zapravo ostaju zarobljeni u vlastitoj verziji pjesme Imagine. Zamislite svijet u kojem se napetosti više ne rješavaju oružanim sukobima, maštaju takvi. Europa je danas ostala zarobljena u upravo takvom stanju, ignorirajući brutalnu stvarnost izvan svojih granica. Sada je vrijeme za buđenje.

San o brzoj ukrajinskoj pobjedi završio je. U onome što sve više izgleda kao dugotrajna pat pozicija, Rusija polako napreduje, a njezin je krajnji cilj jasan. Više nema potrebe čitati između redova kada se Vladimir Putin uspoređuje s Petrom Velikim: "Na prvi pogled, on je bio u ratu sa Švedskom koja joj je nešto oduzimala… Nije oduzimao ništa, vraćao je… Vraćao je i osnaživao, to je radio… Jasno je da je na nama bilo da vratimo i da se pojačamo."- decidirano je ustvrdio ruski predsjednik.

shvatili što se zapravo događa u Rusiji treba pažljivo pročitati još jednu Putinovu izjavu. Radi se o sljedećoj: "Da bi mogla preuzeti nekakvo vodstvo - a ne govorim nužno ni o globalnom vodstvu, već o vodstvu u bilo kojem području - svaka država, bilo koji narod, bilo koja etnička skupina treba osigurati svoj suverenitet. Jer ne postoji ništa između, ne postoje posredne države: ili je država suverena, ili je kolonija, bez obzira na to kako se kolonije nazivaju."

Implikacija ovih Putinovih stihova, kako je rekao jedan komentator, jasna je.

Postoje dvije kategorije države: one suverene i podređene, tj. one osvojene. Prema Putinovom imperijalnom mišljenju, Ukrajina bi trebala spadati u potonju kategoriju.

I, kao što je prilično jasno iz ruskih službenih izjava posljednjih mjeseci, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Finska, baltičke države... i na kraju sama Europa "spadaju u potonju kategoriju".

Sada znamo što znači poziv da se Putinu dopusti da "spasi obraz". To ne znači tek pristajanje Ukrajinaca na teritorijalni kompromis u Donbasu, već to znači pristanak na Putinove imperijalne ambicije. Razlog zašto ovu ambiciju treba bezuvjetno odbaciti je taj što smo u današnjem globalnom svijetu u kojem nas sve progone iste katastrofe. Sve države su zapravo posredničke: niti su potpuno suverene niti su pokorene. Inzistirati na punom suverenitetu u suočenju s globalnim zatopljenjem potpuno je sumanuto, budući da sam naš opstanak ovisi o uskoj globalnoj suradnji.

Putinov veliki plan

No valja znati kako Rusija nikako ne zanemaruje globalno zatopljenje. Radi klimatskih promjena arktička ruta postat će ključna. (Na kraju, zato je i Trump želio od Danske kupiti Grenland). Zbog eksplozivnog razvoja Kine, Japana i Južne Koreje, glavna prometna ruta će ići sjeverno od Rusije i Skandinavije. Ruski strateški plan uvijek je bio profitirati od globalnog zatopljenja, tj. kontrolirati glavnu svjetsku prometnu rutu, plus razviti Sibir i kontrolirati Ukrajinu. Tako bi Rusija zavladala proizvodnjom hrane u toj mjeri da će moći ucjenjivati cijeli svijet. To je moguća ekonomska stvarnost koja hrani Putinov imperijalni san.

Oni koji zagovaraju smanjenje podrške Ukrajini i veći pritisak na nju da pristane na bolne kompromise, vole ponavljati da Ukrajina jednostavno ne može dobiti rat protiv Rusije. To možda i jest istina, ali upravo u tome vidim veličinu ukrajinskog otpora. Riskirali su nemoguće, prkoseći hladnim pragmatičnim proračunima. Najmanje što im dugujemo je puna podrška, a da bismo to učinili, potreban nam je jači NATO - ali ne NATO kao produljena ruka politike SAD-a.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar