Mostar: Svečano otvorena džamija u Gornjem Zaliku

Mostar: Svečano otvorena džamija u Gornjem Zaliku

U okviru programa manifestacije „Dani vakufa u BiH 2022“ danas je u prisustvo nekoliko stotina vjernika svečano otvorena novosagrađena džamija u mostarskom naselju Gornji Zalik. 

Džamiju su presijecanjem vrpce otvorili izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini profesor Mustafa-ef. Spahić, predstavnici Fondacije En-Nedžat El- Hajrijje, dr. Muhamed El Ensari, šejh Nebil El-Avedi, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, Fatuša Košpo, najveći pojedinačni vakif, predsjednik Medžlisa IZ- Mostar Džafer Alić i predsjednik džematskog odbora Meho Jelovac, prenosi Preporod.

Finansijski izvještaj na svečanosti u ime građevinskog odbora podnio je predsjednik džemata Meho Jelovac. Džamija u Gornjem Zaliku je prva novosagrađena džamija u mostarskom gradskom području kao potreba organiziranja vjerskog života u ovom naselju u kojem se nastanilo brojno protjerano stanovništvo iz skoro svih krajeva u Hercegovini.

Aktivnosti na njenoj gradnji počele su 2013. godine premjerom terena. Kamen temeljac položen je uoči petka, trećeg dana Ramazanskog bajrama, 7. jula 2016. godine. Radovi su tekli različitom dinamikom. Džematlije su je gradile onoliko koliko su imali sredstava. A kad se pročuo glas o započetim radovima stigla je i prva donacije iz Saudijske Arabije iznosu od 100.000 KM što im je dalo podstreka da formiraju društvo vakifa. 

Na popisu vakifa našlo se 163 imena. Najznačajniji iznos novčanih sredstava uručili su im, posredstvom Vakufske direkcije BiH predstavnici Fondacije En-Nedžat El- Hajrijje iz Kuvajta 2019. godine, nakon čega su radovi počeli teći nesmetano do samog završetka. Ukupan iznos na ime izgradnje džamije iznosi 1.283.449 KM. 

U izrazima dobrodošlice visokim zvaničnicima i okupljenim vjernicima predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić istako je od koliko je velikog značaja izgradnje ove džamije u smislu urbaniziranja cijelog tog kvarta, budući da je u ovom naselju planirana izgradnja stambenih, poslovnih, sportsko-rekreativnih objekata. Podsjetio je kako Medžlis IZ-Mostar već dvije decenije ulaže velike napore na obnovi i gradnji džamija i drugih vakufskih objekata.

- Mi ćemo u budućnosti slijediti primjere dobrih mostarskih vakifa, projektovat ćemo, planirati i graditi nove vakufske vrijednosti - kazao je Alić. 

Prigodne čestitke džematlijama i Medžlisu IZ Mostar na svečanosti uputili su zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine Edin Mušić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i u ime Srpske pravoslavne crkve mostarski paroh Duško Kojić 

S neskrivenim oduševljenjem da je uspješno realiziran iznimno veliki projekat u koji su brojni pregaoci uložili nemjerljivu energiju mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović tokom vazu nasihata kazao je kako pred njima predstoji druga faza, faza učitavanja suštinskih sadržaja koji će je oplemeniti.

- Naše džamije su naša zborišta, centri naše duhovnosti, našeg društvenog, kulturnog i obrazovnog preporoda. Ne postoji ništa snažnije i izvjesnije u današnjem svijetu da će oplemeniti ljude i uputiti ih na pravi put kao džamije - rekao je muftija ilustirajući svoje stavove činjenicom da je krajem XVI stoljeća u Mostaru od 24 mahale njih 22 formirano oko džamija.

Pozvao je vjernike da koriste čuvaju, njeguju svoju vjeru, da šalju svoju djecu u mekteb i da na najljepši način u njoj slave svoga Gospodara.

- Ova džamije je izraz stvarnih potreba našeg naroda ovdje. Od pažnje i svijesti zavisi sudbina svih naših džamija - poručio je muftija.

U ime muslimana s područja Muftijstva on se iskreno zahvalio svim donatorima koji posljednjih godina pomažu obnovu džamija u Hercegovini a među njima posebno je ukazao čast dobrotvorima iz Kuvajta. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar