Turski reis proučio ezan s munare Begove džamije

Turski reis proučio ezan s munare Begove džamije

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske proučio je ezan s munare Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

U duhu višestoljetne tradicije, Erbas je  s munare Begove džamije proučio ezan za jaciju namaz.

Erbas je doputovao u posjetu Sarajevu kako bi prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

On je, također, posjetio i turbeta Gazi Husrev-bega i Gazi Murat-bega koji se nalaze u haremu džamije.

Erbas je rekao "kako je proučiti ezan s Begove džamije neopisiv osjećaj, koji nije u stanju pretočiti u riječi".

Erbas je kazao kako prije svega vrijedi podsjetiti na bliske veze i odnose između Turske i Bosne i Hercegovine koje sežu stoljećima u prošlost, a koje su posljednjih godina u razvoju, u svakom pogledu, na inicijativu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Naglasio je da su posebno dobri odnosi na nivou Diyaneta i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Oni se ogledaju, kako je rekao, u stipendiranju učenika i studenata iz BiH koji studiraju u Turkiye putem Fondacije Diyanet, ali i u obnovi i izgradnji džamija u ovoj zemlji, odnosno pomaganju u realizaciji istih.

Izrazivši zadovoljstvo zbog svečanog otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH, čiju je gradnju dovršila Generalna direkcija vakufa Turkiye uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) te Ministarstva kulture i turizma, rekao je kako će Diyanet i u narednom periodu biti podrška Rijasetu s ciljem pružanja što boljih usluga u oblasti vjerskih poslova.

"Zgrade su za ljude, za što bolji odgoj i obrazovanje ljudi. Mi ćemo kao Turska i kao i Bosna i Hercegovina uraditi sve što je u našoj moći da i ova zgrada služi svojoj svrsi", rekao je Erbas.

Ezan s munare Begove džamije

Erbas je kazao kako osjećaj zbog učenja ezana s munare Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu nije u stanju pretočiti u riječi.

"Meni je to historijski događaj. 500 godina se uči ezan s ove džamije. Bilo je suđeno da se i ja popnem na munaru, na njenu šerefu i tu proučim ezan za jaciju-namaz. Gledati Sarajevo, njegove mahale s munare Begove džamije i učiti ezan, izgovarajući temeljne riječi vjere i vjerovanja, to je nešto neopisivo. Molim Gospodara da ukabuli i da se u cijelom svijetu, u islamskom svijetu ezani uvijek uče, do Sudnjeg dana. Za mene je to bio važan trenutak i zaista ne pronalazim način da svoje osjećaje pretočim u riječi", rekao je Erbas.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar