Dr. Mustafa ef. Cerić u Kataru: Zbližavanje među religijama može dovesti do mira u svijetu

Dr. Mustafa ef. Cerić u Kataru: Zbližavanje među religijama može dovesti do mira u svijetu

Međunarodni centar za međuvjerski dijalog u Dohi (DICID) i ove je godine organizirao konferenciju pod temom "Religije i govor mržnje... Sveto pismo i praksa", kako bi se sagledali uzroci ovog fenomena, koji je opasno porastao posljednjih godina, te raspravljali o načinima kako se toj pojavi pravno, vjersko i moralno suprotstaviti.

Konferencija, koja je završila u srijedu navečer, kretala se oko tri povezana područja: govor mržnje (uzroci, pokretači i rizici), vrste i oblici govora mržnje i željene radnje za suzbijanje govora mržnje.

Na konferenciji je učestvovao i dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (1993.-2012.) i savjetnik aktuelnog poglavara IZBiH.

Cerić je u intervju za Qatar News Agency (QNA) na marginama konferencije  izjavio da je katarsko domaćinstvo međuvjerskih konferencija u posljednjih gotovo 20 godina dokaz te države zbliži sljedbenike religija, te da se širi dijalog među narodima, ističući da to vodi miru i sigurnosti u svijetu.

Dr. Cerić je rekao da slične konferencije, poput ove u Kataru daju sigurnost da dijalog između religija, kultura i civilizacija jeste učinkovit način odbacivanja govora mržnje i fokusiranja na vjerske i moralne vrijednosti.

Tema ovogodišnje konferencije "Religije i govor mržnje... Sveto pismo i praksa" vrlo je važna, ne samo na razini sudionika i sugovornika, već i na razini međunarodnih odnosa, jer mir i zbližavanje među religijama će dovesti do mira u svijetu, rekao je Cerić.

Dodao je da u ovim kritičnim i nestabilnim vremenima kroz koja svijet prolazi, Katar dokazuje da je pionir i lider u civilizacijskom savezu 21. stoljeća, te da takve sastanke i konferencije stavlja u prvi plan svojih briga, što potvrđuje njihovo kontinuirano nastojanje prema dijalogu i globalnom miru.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar