Hasan Čengić odlazi s čela Sabora IZBiH!

Hasan Čengić odlazi s čela Sabora IZBiH!

Piše: Faruk VELE

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zasjedat će u narednu subotu, 8. jula, ali ne na vanrednoj, kako je najavljivano, već redovnoj sjednici.

Tada bi, kako se očekuje, vjerovatno u okviru prve tačke dnevnog reda, trebalo biti razmatrano i pitanje daljnjeg rukovođenja tim najvišim predstavničkim i zakonodavnim tijelom IZBiH.

Hoće li biti smjena?

Potpredsjednik Sabora IZBiH Edin Atlagić, ranije čelnik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, potvrdio je za INS da će sjednica biti održana, ali više od toga nije mogao govoriti.

Kako INS saznaje, predsjednik Sabora IZBiH Hasan Čegić u međuvremenu je prebacio ovlasti upravo na Atlagića, koji nam to nije htio potvrditi, ali ni demantirati.

Zasjedanje će biti održano u svjetlu dešavanja na posljednjoj, kako su mediji prenijeli, burnoj posljednjoj sjednici Sabora sredinom maja ove godine, što se kasnije prenijelo i u javnost. Mediji su tada saznali da je prikupljeno 58 potpisa (od 87 članova Sabora) za održavanje vanredne sjednice na kojoj je trebalo doći do razmatranja smjene Čengića, čijim su radom navedeni članovi Sabora nezadovoljni. S druge strane, saznajemo, unutar IZ postoje i oni koji podržavaju Čengića, iako većina smatra da je autoritet reisa Kavazovića neupitan!

Izvori INS-a potvrdili su da će na sjednici zasigurno biti smjena. Jedna, a moguće i više njih. No, članovi Sabora zasad odbijaju davati izjave u javnosti.

wiesbaden_edin_atlagic_i_husein_kavazovic.jpg - Hasan Čengić odlazi s čela Sabora IZBiH?

Atlagić i reis Kavazović: Prvivremeno na čelu Sabora

Uprkos određenim nastojanjima autoriteta unutar IZBiH da u cilju interesa Zajednice dođe do mirnog rješavanja otvorenih pitanja, ali da Čengić, ipak, prepusti vođenje Sabora IZBiH, do toga, očito, nije došlo. Autoriteti unutar IZBiH apelirali su na rješavanje eventualnih nedoumica i neslaganja mimo javnosti i "u duhu interesa cijele Zajednice".

No, budući je Čengić u međuvremenu prebacio ovlasti na Atlagića da zakaže redovnu sjednicu, moguće je da će predsjednik Sabora IZBiH, ipak, povlačenjem izbjeći neugodnu situaciju s eventualnom smjenom i daljnje rasprave u javnosti.

Čengić bez komentara

Uputili smo Hasanu Čengiću molbu da prenesemo njegovu stranu priče, jer se do sada nije oglašavao, ali on zasad nije bio raspoložen za davanje izjava.

Podsjetimo, u vezi s posljednjim dešavanjima u IZBiH za INS je govorio i banjalučki muftija Osman ef. Kozlić koji je kazao da u IZBiH postoji odlučnost da se čuvaju institucije Zajednice, kao i institucija reisu-l-uleme. Njegova poruka bila je jasna:

"Prije svega, moramo čuvati instituciju reisu-l- uleme koja je za nas, muslimane, izuzetno važna. Muslimani znaju kazati da je njihova IZ njihova najvažnija organizacija, i duhovna i svaka druga. Nema dilema da ćemo to čuvati svim raspoloživim sredstvima, svim zakonski dozvoljenim sredstvima, te da nećemo dozvoliti nikome da na bilo koji način, sa bilo koje pozicije, zloupotrebljava Islamsku zajednicu i pretvara IZ ili jedan njen dio u nešto što se zove neka politika. Ljudi unutar Zajednice su odlučni da sačuvaju svoje institucije", rekao je Kozlić, te podvukao:

"Narod unutar Zajednice, muslimani, koji žive unutar IZ i osjećaju je kao svoju, intimno vode računa o njoj i čuvaju njene institucije. Reisu-l- ulema dr. Husein ef. Kavazović uživa veliki ugled unutar IZ. Nećemo dozvoliti da bilo ko i na bilo koji način dovede u pitanje taj ugled koji reis i IZ imaju kod naroda. To je najveće dobro i blago. Velika većina nas u IZ smatra da se nekim vrstama blokada treba stati ukraj i da Zajednica nastavi svoju misiju koja je korisna".

 

 

Komentari (5)

 • Ban Banić

  03.07.2017 17:24

  Smjena Predsjednika Sabora IZ

 • Priština99

  03.07.2017 14:16

  A što nije u zatvoru?

 • Olasma

  03.07.2017 01:16

  Komentari se ne prikazuju. Samo naslovi komentara

 • W

  02.07.2017 02:43

  Ww

 • Olasma

  02.07.2017 01:56

  Sukob

Pročitaj sve komentare (5)

Ostavi komentar