Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović

Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović

Ujedinjena Kraljevina sankcionirala je političare bosanskih Srba Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.

Vlada Ujedinjene Kraljevine danas je objavila informaciju u vezi s prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu. Sankcionirali su Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

U objašnjenju odluke navodi se kako su “ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sustava zasnovanog na pravilima, oboje iskoristili svoje pozicije na vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je direktno u suprotnosti s ustavom zemlje. Milorad Dodik je pokrenuo akciju povlačenja Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje genocida. U međuvremenu, u listopadu 2021. godine Željka Cvijanović je iskoristila svoju instituciju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastoje prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim partnerima koji dijele mišljenje, ministar vanjskih poslova se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje”.

Na što se odnose sankcije?

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjenu Kraljevinu niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenoj Kraljevini.

Ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss izjavila je da oni namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini.

“Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, poručila je Truss.

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama, navedeno je iz Vlade UK.

Ranije sankcije

Sjedinjene Američke Države su 5. prosinca 2021. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije kojima je obuhvaćen Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće partije u bh. entitetu Republika Srpska.

Od početka rata u Ukraijini, najviši službenici NATO-a i EU-a upozoravaju da je Bosna i Hercegovina (uz Gruziju) ugrožena zemlja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar