Šta je najbolje jesti za sehur i iftar tokom Ramazana

Šta je najbolje jesti za sehur i iftar tokom Ramazana

Ramazan je u islamu mjesec u kojem se muslimanima savjetuje da se suzdržavaju od pretjerivanja svake vrste, prvenstveno kroz cjelodnevni post od hrane i pića.

O dobrobiti posta po zdravlje čovjeka i načinima na koje se tokom ramazana treba hraniti govori nutricionistkinja Amela Ivković O’Reilly, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije te Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Čišćenje i detoksikacija tijela

“Post odmara probavni sistem, omogućava čišćenje i detoksikaciju tijela te dovodi do osjećaja lakoće i povećanja nivoa energije. Također, post je odličan protuotrov za sve naše štetne užitke. Nema ništa lošeg u uživanju u hrani koju jedemo, ali dugoročan unos viška hrane stvara veliko opterećenje za tijelo. Tokom posta naš sistem se odmara od stalnog napada hranom. Energiju koju štedite tokom posta organizam preusmjerava na liječenje i oporavak. Ta energija oslobađa vaše ćelije od otrova, regenerira tkiva i organe te uklanja prirodni metabolički otpad koji proizvode čak i zdrave ćelije. Post povećava nivo proizvodnje ljudskog hormona za čak 1.200 posto za žene i 2.000 posto za muškarce”, kaže Amela Ivković O’Reilly, prenosi Al Jazeera Balkans.

Prema njenim riječima, osobi koja posti potrebna je nutrijentima bogata ishrana, koja daje energiju neophodnu za sve funkcije tijela tokom svakodnevnog života i nema drugog doba godine kada je to važnije nego za vrijeme ramazana.

“Tokom sati posta, kada se ne konzumiraju hrana ili piće, tijelo koristi zalihe ugljikohidrata pohranjenih u jetri i mišićima te masti kako bi osiguralo energiju nakon što se potroše sve kalorije iz hrane konzumirane tokom noći. Tijelo ne može čuvati vodu, pa bubrezi čuvaju što više vode smanjenjem količine izgubljene u urinu. Međutim, tijelo ne može izbjeći gubitak vode kada idete na toalet, kroz kožu i kada dišete i kada se znojite ako je toplo”, govori ugledna nutricionistkinja.

Izbjegavanje bijele hrane

Dodaje da je važno izbjegavati procesiranu i brzu hranu, koja sadrži nezdrave sastojke, kao što su fruktozni kukuruzni sirup, MSG (za poboljšanje okusa), puno natrija i štetna ulja.

“Da biste imali energije za duge dana posta i duge noći molitve, kupujte lokalno proizvedene voće i povrće od poljoprivrednika na pijacama. Kada jedete hranu koja je zdrava i hranjiva, osjećat ćete se puno bolje, energičnije i zadovoljnije. Izbjegavajte bijelu hranu (bijeli hljeb, bijela riža, bijeli šećer). Umjesto toga, odaberite hljeb i tjesteninu od integralnih žitarica tipa heljde ili prosa te smeđu rižu”, ističe sagovornica.

Hurme kao hranjive elektrane

Predlaže da se za iftar jede  povrće i voće bogato kalijem, koji je neophodan za pravilan rad tjelesnih sistema, a neke od njegovih ključnih uloga uključuju smanjenje grčeva i održavanje ravnoteže tečnosti i elektrolita u tijelu.

“Hrana bogata kalijem uključuje grah, tamno lisnato povrće, krompir, tikvicu, jogurt, avokado, gljive i banane. Hurme su hranjive elektrane, koje su dobar izvor kalija, bakra, mangana i vlakana te izvrsna hrana za brzo postizanje energije. Možete probati i drugo suho voće, poput kajsije, smokve, grožđice ili suhe šljive, koje također pružaju vlakna i hranljive sastojke”, govori Amela Ivković O’Reilly.

Od pića za iftar preporučuje vodu, čaj ili limunadu.

“Voda osigurava hidrataciju bez dodatnih kalorija ili dodanih šećera. Pića na bazi voća daju neke prirodne šećere i hranjive sastojke i oni su također dobri za prekid posta, ali izbjegavajte piti puno pića s dodanim šećerima nakon prekida posta, jer oni mogu dati previše šećera i kalorija”, ističe cijenjena nutricionistkinja.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar