Propali pregovori o Izbornom zakonu BiH

Propali pregovori o Izbornom zakonu BiH

Stranke nisu postigle dogovor, nije postignuta saglasnost oko promjena Izbornog zakona, kazala je nakon višednevnih pregovora Angelina Ajhorst, specijalna predstavnica Evropske unije za izbornu reformu.

Pregovori su počeli u četvrtak poslijepodne, a nekoliko krugova pregovora u protekla tri dana nisu donijela rješenje niti je približilo odranije poznate stavove oko više iznesenih prijedloga, prenosi BHRT.

"Što se nas tiče to je propuštena šansa. Diskusije koje smo vodili proteklih devet njeseci su sada iscrpljene u smislu nekih mogućnosti. Nužno je da se vode debate i u javnosti o ovim pitanjima i u okviru institucija, ne u Neumu ili ovdje. Sva ova pitanja su sada iscrpljena, nema konsenzusa da se dogovor uputi dalje u Parlament."

Ajhorst je istakla kako je sve dane pregovora rasravljano o integritetu izbornog procesa koji bi omogućio transparentnost.

"U tom dijelu pun posla je urađeno. Što se tiče izmjena Ustava koje bi omogućile provedbe presuda koje podrazumijevaju brisanje doskriminacije, kandidaturu svim građanima BiH. Naravno da su pregovori bili izuzetno intenzivni. Što se tiče izbor članova iz Federacije, politički subjekti su ja mislim prvi put, to je istorijski momenat od Dejtona, razgovarali su o funkcionalnpsti Federacije, izbora delegata Doma naroda. To su jako teška pitanja."

Kazala je kako su na ovo pregovore bili pozvani svi i da niko nema pravo govoriti da nije bio pozvan.

"Svi subjekti koji imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini su bile pozvani. To kažem jer smo čuli medijske istupe nekih koji tvrde da nisu bili pozvani, to nije tačno. Strane koje su učestvovale su iste koje su bile u Neumu. Priča o izmjeni Ustava je značajna za BiH".

Takođe, bilo je dosta iskoraka vezano za model izbora članova Predsjedništv iz Federacije, naglasila je Ajhorst.

"Politički lideri su usaglasili mehanizam kojim bi se spriječile buduće deblokade u izboru sudija Ustavnog suda. Sporan je izbor nadležnosti Doma naroda, izbor delegata Doma naroda u Federaciji. I dalje problem između SDA I HDZ. Iscrpili smo kao medijatori sve mehanizme da se dođe do konsenzusa. Rekla bih da ovo predstavlja gubitak, propuštenu sansu da se riješe pitanja koja su davno mogla biti riješena kako bi se Bosna i Hercegovina približila Evropskoj Uniji."

Smatramo da u ovakvim geopolitičkim okolnostima spremnost za promjenu je izostala, a važno je da se održe izbori u BiH i građani imaju pravo na to, zaključila je ona.

Marfi: Razočarani smo da stranke nisu mogle postići saglasnost za razumne reforme

Od početka smo govorili da je bolje da nema dogovora nego da se postigne loš dogovor, naglasio je novi američki ambasador u BiH Majkl Marfi.

"To je bitno ne samo za put ka EU, nego i za ispunjavanje demokratskih prava građana. Da su bili uspješni, da su dogovreni svi elemnti paketa o izbornim promjenama, to bi bio ključni iskorak za BiH. Nadali smo se da će lideri na isti način to posmatrati i iskoriatiti priliku za istorijsku pobjedu za građane."

Imali smo komponente dogovora koji bi političkim liderima ispunio većinu onog što su rekli da im treba, rekao je on.

"Funkcionalnpst Federacije, članovi Predsjedništva, integritet. Nijedna stranka ne bi dobila 100 posto nego 70 posto, a građani bi dobili bolju budućnost. Na kraju su svi lideri rekli da su postigli napredak i da se bolje razumiju. Nažalost, SDA i HDZ BIH nisu mogli postići razuman kompromis. Posebno treba naglasiti odbijanje da se prihvate razumne promjene što je učinilo nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor."

Razočarani smo da stranke nisu mogle postići saglasnost za razumne reforme, podvukao je ambasador.

"Sad je na liderma da se fokusiraju na to. Treba politička hrabrost veća od one koju smo vidjeli. Kad se to desi, spremni smo da pomognemo. SAD će i dalje podržavati građane BiH i konstitutivne narode, ali isto tako smatraćemo odgovornim lidere koji ove građane drže taocima, i držaćemo odgovornim one koji čine antidejtonsko djelovanje. Vrijeme je da lideri ove zemlje narod stave ispred svojih ličnih potreba".

Pregovori su se odvijali pod patronatom specijalne predstavnice Evropske unije za izbornu reformu Angeline Ajhorst i američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar