Protesti širom Evrope i svijeta: Ne damo Bosnu!

Protesti širom Evrope i svijeta: Ne damo Bosnu!

Na trgu Roberta Šumana ispred institucija Evropske unije u Briselu danas su, s početkom u 12 sati, održani protesti građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Riječ je o protestima za mir, a jučer su održani u Ženevi i Parizu. Danas će biti održani u 35 gradova širom Evrope, SAD, Kanade. Otava, Toronto, Oslo, Rim, Beč, London, Štokholm, Geteborg, Malme, Kopenhagen, Sydney neki su od gradova na čije će ulice izaći Bosanci i Hercegovci, ali i njihovi prijatelji, prenosi Federalna.ba.

Bh. dijaspora proteklih dana se povezala i organizirala ova okupljanja kako bi svijetu poslala poruku da je ugrožena sigurnost i stabilnosti BiH i njena budućnost nakon odluka NSRS i prijetnji secesijom RS-a. 

Bh. građani koji vole svoju domovinu rođenja i u koju se stalno vraćaju zatražit će od ovih zemalja da reaguju i zaustave naciolaniste u pokušajima da unište zemlju kao što su Milošević, Karadžić, Mladić i drugi ratni zločinci pokušali 1992-1995. godine.

Jedan od organizatora protesta Satko Mujagić iz Prijedora koji živi u Briselu, preživio je logor Omarska i Manjača, te ističe da je u BiH potrebno prekinuti sa negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, jer oni koji to rade time ignorišu i negiraju presude UN sudova.

"Želimo da se Bosna i ljudi u njoj ne dijele dalje, nego da se zaustavi sva priča o sukobima i antiustavno djelovanje", kazao je Mujagić. 

Na svim lokacijama na kojima će biti održani protesti za mir bit će pročitano pismo koje će biti poslano svjetskim liderima, a supotpisnici su veliki broj pojedinaca i organizacija iz cijelog svijeta. Osim sedam članova Evropskog parlamenta, pismo su potpisali profesori Francis Boyle, David Pettigrew, Edina Bećirević, zatim Sonja Biserko, Josip Pejaković, Aleksandar Hemon, Abdulah Sidran, Milica Tomić i mnogi drugi. 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar