Abid ef. Pašić: U sebi molim Boga da mi na vratima ne zapjeva: “Za krst za krst”

Abid ef. Pašić:  U sebi molim Boga da mi na vratima ne zapjeva: “Za krst za krst”

Manji bosanskohercegovački entitet 9. januara obilježava 30. godina RS, baš tri decenije koliko tragam za posmrtnim ostacima babe koji je ubijen u logoru Grabovica zajedno sa još 161 Bošnjakom - poručio je u razgovoru za Preporod.info Abid ef. Pašić, imam džemata Hrvaćani kod Kotor Varoši, nakon jučerašnje proslave neustavnog dana RS-a i paradiranja policajaca ulicama Banja Luke.

Dok “oni tamo” pjevaju i slave dan kada je počelo ubijanje nečijih očeva, muževa, braće, sestara, maloljetne djece pa čak i beba, porodice još uvijek traže po masovnim grobnicama svoje najmilije i bore se da nađu jednu kost da je ukopaju. Pašić, koji ovako vidi 9. januar, imao je samo četiri godine kada je posljednji put vidio oca, a njegova sestra dvije godine.

Od 1992. godine svakodnevno neumorno traga za babom, amidžom, ali i komšijama i brojnom rodbinom. Nema ih, kao da nikada nisu ni postojali.

Povratnici jučer nisu bili na ulicama Banja Luke, ali su putem malih TV ekrana pratili paradiranja uniformisanih policajaca, koji su nosili puške i pjevali četničke pjesme. Oklopna vozila podsjetila su ih na ’90-te, kada je mučki ubijan jedan narod, samo zato što se zvao drugačije.

Samo zato jer su bili Bošnjaci.

- Kćerka koja je prvi razred osnovne škole jučer me pita: Babo, šta ti je? Što policija pjeva, što su strašni i sa puškama? Uzdahnuo sam i na njena pitanja odgovorio: Policija nije strašna, policija je tu za lopove, za kradljivce, policija nas čuva, ne boj se policije...” Učim dijete valjda kako treba, a znam da lažem, sebe pa i dijete? Jer, kako da me čuva policajac iz defilea 9. januara, a pjesmom ori 'za krst, za krst'? Nemam ništa protiv krsta, zaista nikom ne želim zlo, iako u bolu obilježavam ovaj 9.januar i prisjećam se strahota od prije 30. godina koje smo preživjeli u Kotor Varoši mi Bošnjaci, kao i u drugim mjestima u RS-u. I ovog 9. januara, ne samo ja, nego i mnogi moji vršnjaci obilježavamo 30. godina od nestanka naših očeva, obilježavamo Grabovicu i čekamo vijest da neko kaže tu i tu ti je babo. Punih 30 godina obilježavam svoje čekanje, a babe nema. Možda zna ovaj policajac iz svečanog defilea 9.januara, možda? Jer on je taj koji bi trebao da nas čuva... trebao je njega da sačuva? - navodi Pašić. 

Obilježava 9. januar, kaže, da nikad ne zaboravi preživjele strahote, jer se boji da ako počne zaboravljati da će se isto zlo njegovoj i drugoj djeci ponoviti. 

- Dok djetetu govorim da je policija tu za nas, dok ga učim da nas čuva, u sebi molim Boga da mi na vratima ne zapjeva: “Za krst za krst”... pa opet narednih 30 godina da ponovo djeca traže babu. Naravno, ako dobri policajac ne iznevjeri vjerovanje djeteta, ne slomi djetetu vjeru u policiju, ne slomi djetetu san da jednog dana bude policajac, al onaj dobri što bi trebao biti tu za nas druge dobre komšije. Sretan 9. januar meni i svima koji traže 30. godina svoje očeve, svake godine iznova, braću sestre i sinove, koji 30. godina čekaju da neko kaže gdje su nestali iz Grabovice, među kojima je i moj babo - kaže Pašić. 

Dan 9. januar koji se obilježava kao dan RS i njena Krsna slava, dan kada je RS donijela deklaraciju 1992. godine o osnivanju srpske republike u Bosni i Hercegovini, je praktično početak implementacije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i sprovođenja genocida nad Bošnjacima. Tada je počelo stvaranje nove tvorevine na tlu Bosne i Hercegovine. Na taj dan je potpisan nestanak jednog naroda, etničko čišćenje..

To je datum koji dezavuira RS nastalu na najstrašnijem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i treba ga vezati s presudama međunarodnih sudova kojima je dokazano ko je napravio agresiju i genocid.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar