VELIČANJE ZLA | Obilježavanje neustavnog praznika u bh. entitetu RS: Nacionalistički ispadi

VELIČANJE ZLA | Obilježavanje neustavnog praznika u bh. entitetu RS: Nacionalistički ispadi

U bosanskohercegovačkom entitetu Repubika Srpska danas se obilježava tzv. dan RS, uprkos činjenici da ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2016. godine proglasio neustavnim, a samo obilježavanje prate nacionalistički ispadi u Janji, Brčkom, Gacku, Foči…

Tog dana 1992. godine takozvana Skupština srpskog naroda u BiH donijela je „Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH“.

Obilježavanje će se održati u jeku, kako mnogi tvrde, najveće krize u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata, s obzirom na blokade rada državnih institucija i planove lidera bosanskih Srba Milorada Dodika o stvaranju paralelnih institucija u entitetu RS i povlačenju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, prenosi Al Jazeera Balkans.

Obilježavanje će uslijediti nekoliko dana nakon što je SAD odlučio Dodiku uvesti sankcije zbog visoke korupcije i narušavanja sigurnosti u regiji.

Američka ambasada u BiH upozorila je da je obilježavanje 9. januara neustavno i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Šarovićevo upozorenje

Prema ranije utvrđenom planu, u nedjelju u podne planiran je defile u Banjoj Luci, a u 19 sati trebao bi biti održan vatromet uz koncert Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska na platou ispred Palate Republike.

U Istočnom Sarajevu planira se koncert.

Dan uoči proslave, u Banjoj Luci je održana akademija kojoj su prisustvovali zvaničnici iz Srbije, kao i nekoliko desničarskih europarlamentaraca, te predstavnici Kine i Rusije.

U nekoliko gradova u entitetu RS jučer su, tokom slavlja, zabilježene provokacije i nacionalistički ispadi.

Na akademiji su bili i predstavnici opozicije iz RS-a. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je „put koji je izabrao Dodik put bez povratka, koji neće donijeti ništa dobro našem narodu i cijeloj republici“.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar