Ko su ruski špijuni koji su radili u BiH i na Kosovu: Oficiri GRU-a pod zastavom UN-a

Ko su ruski špijuni koji su radili u BiH i na Kosovu: Oficiri GRU-a pod zastavom UN-a

Andrej Nikolajevič Antonov nije jedini. Još najmanje petero ruskih diplomata koji su službovali u UNMIK-a na Kosovu bili su operativci ruske vojke obavještajne službe GRU. Istraga.ba, u saradnji sa kolegama sa kosovskog portala thegeopost.com, uspjela je saznati njihova imena i biografije.

Podsjećamo, nekoliko sati prije ulaska u 2022. godinu, kosovske su vlasti jednog ruskog dužnosnika UNMIK-a  proglasile “personom non grata”. Andrej Nikolajevič Antonov je prije nekoliko dana otišao na godišnji odmor u Rusiju. Tamo ga je zatekla vijest da je proglašen “personom non grata” i da se na Kosovo više ne može vratiti. On je, tako, postao drugi ruski dužnosnik u UN-u kojeg je Kosovo proglasilo “personom non grata”. Prvi je bio Mihail Krasnoščekov, koji je deportiran u maju 2019. godine kada je bivši kosovsi premijer Ramuš Haradinaj saopćio na Facebooku da je “dluka je donesena zbog akcije ruskog državljanina protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrijednosti, mira i stabilnosti”. 

Tadašnja kosovska ambasadorica u  SAD-u Vlora Citaku optužila  Mihaila Krasnoščekova da je, kao službenika Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu – UNMIK,  pomagao podizanje barikada u Zubinom Potoku. Rusi su to demantirali, ali Krasnoščekov je, ipak, protjeran.

No, on i Antonov nisu jedini pripadici ruskog GRU-a koji su službovali u UNMIK-u. Međunarodni izvori Istrage i porala thegeopost.com potvrdili su nam imena još nekoliko oficira GRU-a. Na početku misije UNMIK-a na Kosovu, ruski su obavještajni dužnosnici imali za cilj izazvati međuetničke nemire kako bi odgodili proces pregovora o statusu Kosova i predstavili srpska naselja i srpske pravoslavne crkve kao ugrožena mjesta.

Nakon proglašenja neovisnosti Republike Kosovo, ruski dužnosnici u UNMIK-u nastojali su prikazati rad kosovskih institucija kao slab i lažno prikazati slučajeve nasilja nad Srbima na Kosovu, koje je UNMIK potom prezentirao u izvještajima i saslušanjima u Sigurnosnoj službi UN-a Vijeće za Kosovo. Ruski obavještajni dužnosnici u UNMIK-u uglavnom su bili angažirani na osporavanju suvereniteta i nacionalne sigurnosti Kosova, obećavajući da će Kosovo predstaviti kao “propalu državu”. Nedavno su bili angažirani na poticanju nereda u sjevernom dijelu Kosova, u općinama naseljenim Srbima, podržavajući ilegalne srpske strukture na Kosovu i surađujući sa srpskim kriminalcima kako bi opstruirali rad lokalnih i međunarodnih institucija na proširenju vladavine zakona u tom dijelu i zaustavljanje krijumčarenja, organiziranog kriminala i korupcije. U nastavku objavljujemo imena oficira GRU-a koji su službovali u UNMIK-u...

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar