Kavazović: Stalno čujemo izjave da je postojanje Bošnjaka kao naroda problematično

Kavazović: Stalno čujemo izjave da je postojanje Bošnjaka kao naroda problematično

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je da negatori genocida u Bosni i Hercegovini i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizovani i sistematski zločini nad Bošnjacima jesu dešavali, ali da nije bilo genocidne namjere, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Istovremeno, iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana (predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban op.a.) o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminirati", napisao je Kavazović na društvenoj mreži.

Smatra da "ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive".

"A što se sada pokušava realizirati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje aparthejda u njen politički i društveni život", dodao je Kavazović.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar