Putin: Vrijeđanje poslanika Muhammeda nije sloboda izražavanja

Putin: Vrijeđanje poslanika Muhammeda nije sloboda izražavanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da vrijeđanje poslanika Muhammeda a.s. nema nikakve veze s izražavanjem umjetničke slobode.

Putinova izjava došla je na marginama njegove velike godišnje konferencije za novinare, kao odgovor na pitanje o granici između vrijeđanja nečijih osjećaja i prava umjetnika na izražavanje.

Ruski mediji prenijeli su riječi ruskog predsjednika koji je rekao: “To nije sloboda mišljenja, već kršenje vjerskih sloboda i kršenje svetih osjećaja muslimana.”

Poštivanje drugih tradicija

Odgovarajući na pitanje, ruski predsjednik je rekao: ”Hajde da razmislimo o ovom aspektu pitanja. Moramo osigurati slobodu općenito, jer bez nje nas čeka tužna i dosadna budućnost, ali moramo shvatiti da je ta sloboda u suprotnosti s našim ciljevima kada zadire u tuđu slobodu”.

Hvaleći umjetničku slobodu općenito, Putin je rekao da ona ima svoje granice i da ne bi trebalo da zadire u slobode drugih.

Rusija se razvila kao multietnička i multikonfesionalna država, pa su Rusi, kako je rekao, navikli poštovati tuđe tradicije. U nekim drugim zemljama ovo poštovanje je nedovoljno, rekao je Putin.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar