Osumnjičeni za ubistvo saudijskog novinara Khashoggija uhapšen u Francuskoj

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija uhapšen je u utorak na aerodromu Roissy kod Pariza pri ukrcaju na let za Rijad, izjavili su policijski i pravosudni izvori, a prenosi Reuters.

Hapšenje se dogodilo nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao u Saudijskoj Arabiji s najmoćnijim čovjekom kraljevine, princom Mohammedom bin Salmanom kao prvi zapadni čelnik koji je posjetio zaljevsku monarhiju od ubistva Khashoggija, prenosi Geopolitika.news.

“Pozdravljam hapšenje jednog od Jamalovih ubojica danas u Francuskoj”, napisala je na Twitteru Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog novinara.

“Francuska bi mu trebala suditi za njegov zločin ili ga izručiti nekoj zemlji koja je sposobna i spremna istinski istražiti i njega i osobu koja mu je naredila da ubije Jamala”, piše Cengiz.

Khashoggi, kritičar princa Mohammeda, posljednji put bio je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. Turski i američki zvaičnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i izneseno iz konzulata. Ostaci mu još nisu pronađeni.

Policijski izvor je muškarca uhapšenog u utorak imenovao kao Khaleda Aedha Al-Otaibija, bivšeg pripadnika kraljevske garde Saudijske Arabije. No, službeni Rijad je saopćio da se radi o “zamjeni identiteta” i da svi osuđeni za ubojstvo služe kaznu u Saudijskoj Arabiji.

Uhapšen je na temelju naloga koji je Turska izdala 2019., a francuski tužitelji pokrenut će postupak za izručenje toj zemlji.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar