Otopljavaju odnosi između Irana i Emirata: Vojne pristupe zamijeniti razgovorima

Otopljavaju odnosi između Irana i Emirata: Vojne pristupe zamijeniti razgovorima

Visoki sigurnosni dužnosnik Emirata pozvao je na proširenje veza s Iranom na različitim poljima suradnje, prenosi IFP News.

Šeik Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, tajnik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata, dao je komentar tijekom sastanka u ponedjeljak sa svojim iranskim viceadmiralom Alijem Shamkhanijem u Teheranu, prenosi Geopolitika.news.

“Iran kao ogromna i moćna zemlja u regiji ima jedinstven geopolitički položaj i raskrižje je između istočnih i zapadnih dijelova svijeta”, rekao je.

“Razvoj toplih i bratskih veza između Abu Dhabija i Teherana jedan je od prioriteta UAE.”

“Neophodno je [za dvije strane] formirati specijalizirane radne skupine koje će pažljivo ocrtati područja suradnje u različitim gospodarskim domenama, identificirati postojeće prepreke i ukloniti ih”, rekao je.

Shamkhani, s iranske strane, je također rekao da su trajna stabilnost i sigurnost moguće samo kroz stalni dijalog i suradnju među zemljama u regiji.

“Tople i prijateljske veze sa susjednim zemljama i razmjena gospodarskih, trgovinskih i investicijskih potencijala glavni su prioritet vanjske politike Islamske Republike Iran”, tvrdi.

Visoki sigurnosni dužnosnik Irana također je naglasio da na odnose među zemljama u regiji ne bi smjela utjecati politika miješanja zemalja koje nisu u regiji.

“Zemlje Perzijskog zaljeva, ako surađuju i rade zajedno, mogu osigurati razvoj i dobrobit za svoje vlastite nacije, dok igraju ključnu ulogu u gospodarstvu regije i svijeta, kao energetskog čvorišta”, rekao je.

“Vojne pristupe bi trebalo zamijeniti razgovorima i pregovorima”, dodao je, referirajući se na pogoršane odnose između Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon što su se Emirati pridružili Saudijskoj Arabiji u njenom ratu u Jemena 2015. gdje je na suprotnoj strani Iran.

Osim toga, bilateralni odnosi dodatno su se pogoršali nakon što je Abu Dhabi potpisao sporazum o normalizaciji s Izraelom. Međutim, dvije strane ipak su pokazale znakove smirivanja odnosa tijekom posljednjih mjeseci.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar