Generalna proba za rušenje Vučića

Generalna proba za rušenje Vučića

Piše: Boris Varga (Al Jazeera Balkans)

Za to se u Srbiji stvaraju predispozicije, tri od četiri faktora su tu. Prvo – opozicija se ujedinjuje i izlazi na izbore, ma koliko kilavi za to bili uslovi. Drugo – Vučićev monolitni režim je „načet“, postoje prve ozbiljne pukotine na više mesta, pa i u resorima sile, od policije do Stefanovića i vojske. I treće – počeli su uspešni „zeleni protesti“ čiju agendu naprednjaci ne kontrolišu, a izbori sledeće godine se bliže…

Uskoro nesanica za celu Srbiju

Ne treba imati sumnje da će na sve te izazove Vučić žestoko odgovoriti. Pokušaće ponovo da razbije opoziciju i kompromituje njihove kandidate. Srbija će se ponovo nuditi kao ruska i kineska gubernija, a umesto zelenog levičarstva Vučićevi polittehnolozi će svim silama gurati pod nos agendu haškog herojstva i istorijskog revizionizma. Ceo kapilarni sistem iz državnog sektora biće isceđen na mitinzima i događanjima naroda, a izbori će biti ponovo agonija za život ili smrt. Nesanica za celu Srbiju. Posebno će biti angažovana cela paleta kriminalaca, od uličnih batinaša sa čekićima do kasa protagonista raznih panamskih dokumenata.

I uzalud svi dijalozi opozicije sa i bez etikete „stranaca“. Svi dogovori će biti mrtvo slovo na papiru, a ćelavci u džipovima i brojanje zrnca lojalnosti jedina realnost. Jer Vučićeva hiper histerija ne priznaje ništa ispod rezultata koji su osvojili, a tu i jeste glavna neuralgična tačka naprednjačkog režima. U bilo kojoj državi gde postoje otvoreni izbori, pa makar i sasvim kilavi kakvi su u Srbiji, nemoguće je dugoročno ostvarivati dvotrećinsku većinu i uživati u praznom bez opozicije parlamentu. Na proleće bi toj idili mogao doći kraj. Opozicija ima kapacitet da uzme jedan deo poslaničkih mandata, a politička slika u Srbiji slična je onoj iz 1996. godine i verovatno će režim i pored krađe i nameštanja izbora izgubiti neke gradove, a najvažnija je bitka za Beograd u kojoj istraživanja pokazuju da opozicija ima velikih šansi. Ali ništa bez protestnih šetnji i neizostavnog pritiska „stranaca“.

Režim je spreman da primeni silu

Ne treba biti naivan, naprednjaci ne samo da se neće pomiriti sa gorim rezultatima od prethodnih, već neće dozvoliti ni da opozicija ima više procenata glasova od mrvica sa stola. Na gubljenje izbora niko od naprednjaka ne računa, a o smeni vlasti legalnim putem na izborima mogu samo da sanjaju naivni idealisti.

Panika zbog akcija blokade Srbije povodom zakona o eksproprijaciji i referendumu jesu generalna proba kako će režim reagovati kada počne da gubi izbore, vlast i kontrolu. Već na nekoliko poslednjih demonstracija režim je pokazao da je spreman da protiv građana primeni silu čak i u suroviju od one koju je Miloševićev režim primenjivao devedesetih.

A naprednjački režim je nervozan. Do sada je uspešno upravljao nekim procesima za koje zapadni svet smatra da Vučić jedini može da se sa njima nosi. Pre svega to je kontrola kompleksnog fenomena ekstremnih desničara, od navijača kao jurišne političke sile do institucionalnih elita vezanih za projekat „velike Srbije“ i ratove devedesetih.

Vučić smatra da je dovoljno da se napravi gužva oko murala Ratku Mladiću, da bi se pred izbore potisnulo diskurs o zelenom patriotizmu. Dok svet ćuti, državotvorni mediji građansko društvo predstavljaju kao nasilnike, navijačka mladež u kapuljačama su primer srpstva, a režim pokušava da ispadne čuvar reda i mira. Slično kao nakon krvavog Prajda 2010, koji sada eto jedino naprednjaci mogu u miru da omoguće u Beogradu i Srbiji.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar