Rusija nastavlja širenje "meke moći" u Hercegovini

  • Gosti Rusije, zajedno sa predsavnicima SPC, Opštine Bileća, penzionisanim zapovjendikom 63. padobranske brigade Vojske Srbije... (Foto Radio Bileća)

Nakon prošlogodišnjeg "Čečenija Festa" i nedavnog obilježavanja 100 godina od dolaska pripadnika Donskog kadetskog korpusa iz Rusije na prostore Bosne i Hercegovine, Opština Bileća nastavlja blisku saradnju sa Ruskom Federacijom.

Tako se ujedno nastavlja i širenje ruske propagande i "meke moći" u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Jučer je tako uz prisustvo velikog broja vjernika u selu Baljci kod Bileće obilježena je krsna slava hrama Svetog Arhangela Mihaila. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom. Upravo ovaj vjerski događaj je iskorišten za promociju rusko-srpskih odnosa.

Svetoj liturgiji prisustvovali su i gradonačelnik Velikog Rostova Andrej Vasiljevič Losu sa saradnicima, predsjednica Rusko-srpske fondacije za kulturu i naslijeđe Natalija Šatilova pukovnik u penziji Vidoje Kovačević, ratni načelnik 63. padobranske brigade Vojske Srbije koju u Srbiji smatraju "simbolom otpora NATO-u", te i brojni gosti.

258235536_7334331956592954_8529275808369612192_n.jpg - Rusija nastavlja širenje
Gosti iz Rusije sa načelnikom Opštine Bileća


"Mogu samo da pohvalim one koji danas slave, a došli su u Crkvu. To je veoma važno da kada slavimo slavu dođemo i na službu da se pomolimo Bogu da bi ta slava počela kako treba, da nam u ustima i srcu ostane ukus molitve i da molitveno i sa ljubavlju dočekujemo naše goste. Da sve bude jedna velika molitva Bogu. Treba da bude slavlje i pjesma i radost, ali sve da bude Bogom blagosloveno. Nije dobro da imamo bezbroj jela na trpezi, a da su nam srca i duše prazne", poručio je u besjedi episkop zahumsko- hercegovački i primorski Dimitrije.

Načelnik opštine Bileća i mještanin sela Baljci Veselin Vujović čestitao je krsnu slavu-

"Prije svega želim da se zahvalim Vašem preosveštenstvu, hvala što ste došli u naše selo i učinili nam čast da se zajedno pomolimo Bogu. Želim da pozdravim časne oce i naše goste iz Rusije, gradonačelnika Rostova sa saradnicima i predsjednicu Fondacije rusko- srpskog prijateljstva, pukovnika Kovačevića i njegovu brigadu, sve vas moji dragi Baljčani i da se zahvalim što ste danas ovdje da se zajedno pomolimo Bogu i neka nam je na zdravlje slava", rekao je Vujović, prenosi Radio Bileća.

Inače, Crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Baljci sagrađena je oko 1868. godine, a obnovljena 1904. godine prilozima naroda Baljaka. Pred kraj 20. Vijeka ovaj hram je ponovo počeo propadati, pa su ga mještani uz blagoslov preosvećenog vladike Grigorija obnovili 2009. godine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar