UK: Zabranjeno djelovanje Hamasa, simpatizerima i pripadnicima do 10 godina zatvora

UK: Zabranjeno djelovanje Hamasa, simpatizerima i pripadnicima do 10 godina zatvora

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel izjavila je danas da je njena država zabranila palestinsku militantnu skupinu Hamas, prenosi The Guardian.

Tim potezom je Ujedinjenog Kraljevstvo i pravno stalo na stranu saveznika SAD-a i EU što se tiče politike prema vladarima Gaze. “Hamas ima značajne terorističke sposobnosti, uključujući pristup opsežnom i sofisticiranom oružju, kao i objektima za obuku terorista”, rekla je Patel u priopćenju. “Zato od danas zabranjujemo djelovanje Hamasa u cijelosti.”, prenosi Geopolitika.news.

Organizacija će biti zabranjena Zakonom o terorizmu. Svatko tko bude izrazio podršku Hamasu, vijorio njegovu zastavu ili dogovarao sastanke za organizaciju mogao bi završiti u zatvoru čak 10 godina. Očekuje se da će Patel tu promjenu predstaviti parlamentu sljedeći tjedan. 

Hamas je osnovan 1987. godine i protivi se postojanju Izraela i mirovnim pregovorima, umjesto toga zagovara “oružani otpor” protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija. Do sada je UK bila zabranila samo svoju vojnu granu: brigade Izz al-Din al-Qassama.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar