Sarajevo: Klanjana dženaza Hasanu Čengiću

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza namaz rahmetli Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine, koji je jučer u 64. godini žvota preselio na ahiret.

Prije samog klanjanja dženaze-namaza hafiz Mensur-ef. Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije je pojasnio protokol dženaze i način klanjanja, dok je dženazu predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, prenosi Preporod.

Posljednjem ispraćaju Čengiću prisustvovali su brojni predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života, razne delegacije, kao i mnogi koji su poštovali lik i djela rahmetli Čengića.

Reisu-l-ulema Kavazović je, obrativši se prisutnima u haremu Gazi Husrev-begove džamije, kazao kako je danas dan tuge za sve Bošnjake.

- U čitavom životu Hasana Čengića pronalazimo puno djela koja govore o njegovoj nepokolebljivoj predanosti i privrženosti islamu. Čvrstina njegove vjere i dosljednost u prakticiranju bile su inspirativne za sve nas koji smo ga poznavali - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Naglasio je da je Hasan Čengić bio plement, dobar i ustrajan čovjek.

- Bio je hrabar i beskrompomisan u borbi koja se vodila za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i za naš narod. U tim borbama nije znao ustuknuti. U mnogim, nama znanim i neznanim borbama,  učestvovao je na način koji je svojstven samo njemu. Odlaskom gazije Hasana Čengića Bosna i Hercegovina je izgubila patriotu i borca za njenu postojanost i cjelovitost - poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

U ime prisutnih delegacija obratio i Numan Kurtulmuš, član delegacije turskog predsjednika Tajiba Erdogana, inače prvi zamjenik AK partije.

- Rahmetli Čengić je bio čestit i dobar čovjek. Bio je veliki borac, čovjek koji je dao veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Svima nam je ostao u sjećanju, i ostat će, ako Bog da, kao čovjek koji je sa svojim prijateljem ramhetli predsjednikom Izetbegovićem iskreno se borio u oslobađanju Bosne i Hercegovine - naglasio je Kurtulmuš, dodavši i da će Čengić biti upamćen kao veliki prijatelj Turske.

Drugi termin dženaze i ukop će se obaviti u Odžaku kod Ustikoline, na porodičnom mezarju Čengića, danas u 14.30 sati, gdje će dženazu predvoditi muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

Hasan Čengić je rođen 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet (danas Fakultet islamskih nauka) u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset, a odležao pet godina zatvora po pravosnažnoj presudi za "verbalni delikt".

Od 1988. do 1990. godine radio je u Islamskom centru u Zagrebu - Republika Hrvatska. Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), a od 1990. do 1992. na radio je na mjestu tehničkog, a potom generalnog sekretara u Centrali SDA.

Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije Bosne i Hercegovine. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije Bosne i Hercegovine.

U više navrata biran je za federalnog i državnog zastupnika.

Dobitnik je priznanja Zlatna značka Patriotske lige i Srebreni štit Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar