Postaje li Bugarska ruski "trojanski konj" u EU?

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Chizhov rekao je sada već davne 2006. godine za Dnevnik da je "Bugarska u dobroj poziciji da postane naš poseban partner, svojevrsni trojanski konj u EU".

Deceniju i pol kasnije, kada je proruski predsjednik Bugarske Rumen Radev raspustio parlament i raspisao nove prijevremene izbore za 14. novembar (tada će biti održani i redovni predsjednički izbori), taj zlokobni nagovještaj ima sasvim drugačiji prizvuk.

Nije slučajno to što duboke povijesne, kulturne i društveno-političke veze Bugarske sa Rusijom čine ranjivom Sofiju na pritiske Kremlja. Štaviše, proruske političke stranke i snage, kojima pripada i predsjednik Radev, nastavljaju objavljivati prorusku propagandu, potkopavati prozapadne političke frakcije i potpirivati sovjetsku nostalgiju.

Radev, koji se u više navrata susretao sa predsjednikom Rusije, sve manje krije taj proruski kurs. U junu ove godine on je snažno podržao prijedlog francuskih i njemačkih čelnika o održavanju samita EU s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekavši da bi to pomoglo ambicijama bloka da postane globalni igrač.

"Rekao sam čelnicima EU da ovo nije samo pitanje odnosa prema Rusiji. To je pitanje koje se tiče nivoa naših ambicija, kao Unije, da igramo globalnu ulogu. Ili ćemo biti globalni igrač ili ćemo gledati (aktere) na globalnoj sceni na kojoj će nastupati sile poput Sjedinjenih Država, Kine, Rusije", rekao je grupi novinara.

Proruska uloga bugarskog predsjednika posebno do izražaja dolazi danas kada je ta zemljapoprište političke krize u kojoj nakon aprilskih i julskih parlamentarnih izbora nije formirana nova vlada, pa će birači treći put na birališta ove godine.

Vladu će do novih izbora u tehničkom mandatu i dalje predvoditi premijer Stefan Yanev, a ruski favorit Radev je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima.

Dvije stranke - Bugarska socijalistička partija i Takav narod - izjavile su da će podržati Radevovu kandidaturu za drugi mandat, umjesto da predlože svoje kandidate za navedenu funkciju.

U susret prijevremenim izborima, kako je nedavno prenijela i Al Jazeera Balkans, traju, uz ostalo, otpuštanja osoblja iz obavještajno-sigurnosnog sektora. Sve se dešava nakon što je na scenu stupio privremeni ministar unutrašnjih spolova i savjetnik za nacionalnu sigurnost – Bovko Rashkov.

No, to je samo slika sadašnjeg stanja Bugarske, koja je, ne tako davno, bila poprište djelovanja ruskih špijuna.

Analize pokazuju da Moskva ulaže svoje žetone na Bugarsku. Privremena Vlada Bugarske pokazuje jasne naznake da služi kao prikriveni mehanizam Kremlja, s obzirom da brzo zamjenjuje ministre i druge prozapadne državne službenike - ruskim favoritima.

Takve "mjere čišćenja" imaju cilj da preoblikuju politički pejsaž, a vakuum privremene vlade je odlična prilika za to.

Stalne krize i sklizavanje u "ruski jarak" vode Bugarsku, koja je imala vrlo jasnu zapadnu perspektivu, ka novoj eri siromaštva i korupcije koje su ovoj zemlji itekako poznate iz vremena komunističke vlasti.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar