Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u New Yorku, te naglasio je kako zvanični Zagreb ima jasan stav prema Bosni i Hercegovini.

U svome stilu je kazao da ne zna u kojem "s kojim mandatom je došao i u čije ime govori "predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"I da je predstavnik Hrvata jer funkcioniraju kao trio. Rekao sam da sam ja predsjednik hrvatskih građana i onih Hrvata koji žive u BiH. To je moja dužnost i obaveza", rekao je Milanović, prenosi Al Jazeera.

Na pitanje novinara, odličnog Ivice Puljića da li je rekao da je predsjednik Hrvata u BiH, Milanović je pojasnio.

"U onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, da se brinemo i vodimo računa o statusu Hrvata izvan Hrvatske, ali uz poštovanje zemalja, da", dodao je.

Puljić je potom postavio logično pitanje Milanoviću kako može biti predsjednik bh. jer je on predsjednik Republike Hrvatske?

Milanović je kazao da Hrvati u BiH i New Yorku imaju pravo glasa, da je on, navodno, upravo zbog toga nastojao da otvori određena pitanja kao se ne bi kompromitirala susjedna zemlja, odnosno kako ne bi dolazilo do miješanja u njezine unutrašnje odnose.

Podsjetio je da bh. Hrvati imaju državljanstvo Hrvatske, te da on nije provodio takvu politiku, ali da je to formalno-pravno, ali i emotivno pritanje.

Milanović je u utorak, u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedin jenih naroda, rekao je da se njegova zemlja zalaže za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Kazao je da je Bosna i Hercegovina kamen-temeljac za stabilnost u regiji te da je neophodna reforma Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar