Danas dženaza srebreničkoj majci Zahidi Delić, u genocidu je izgubila muža i tri sina...

Danas dženaza srebreničkoj majci Zahidi Delić, u genocidu je izgubila muža i tri sina...

U Osmačama kod Srebrenice danas će biti obavljena dženaza 83-godišnjoj Zahidi Delić, majci Juse Delića, kojeg su s još pet srebreničkh mladića, u Godinjskim barama kod Trnave u srpnju 1995. godine ubili pripadnici zloglasne jedinice "Škorpioni".

Osim sina Juse, majka Zahida je u minulom ratu izgubila supruga Aliju, sinove Ejuba i Salka, a prije sedam godina u Njemačkoj je ubijen i njezin sin Suljo.

Iza nje ostaju sinovi Bekto i Sejdalija te kćeri Zehra i Elvira.

Fazila Efendić, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", kaže da svaki dan umire po jedna majka. Zahida je, kao i stotine majki do sada, umrla od tuge za svojim najmilijima. Kaže, da je svaki dan sve manje srebreničkih majki i sve ih manje ima koje idu na mezarja svojih najmilijih i obilaze brojna stratišta i masovne grobnice u Podrinju.

- Nažalost, mnoga od nas ukopala je po kost, dvije. Ali, nama majkama koje smo ostale željne svoje djece zadovoljstvo je da imamo i njihov mezar, da imamo gdje otići kad smo same. Mnoge majke rekle su da žele što prije umrijeti, da budu sa svojom djecom. Jer nama je svaki dan patnja, kazala je Fazila Efendić, piše Dnevni avaz.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar