Dan Ašure je prilika da razmislimo o odnosima među ljudima

Dan Ašure je prilika da razmislimo o odnosima među ljudima

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, 10. dan mjeseca muharrema 1443. h.g. u islamskoj tradiciji se naziva Danom Ašure ili Jevmu Ašura i ove godine pada dabnas, srijeda, 18. augusta.

Sead Halilagić, šejh Hadži Sinanove tekije u Sarajevu, podsjetio je da je preporuka Božijeg poslanika Muhameda a.s. da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca, prenosi Preporod.

- Kako sam ja naučio od svojih prethodnika, Fejzulaha Hadžibajrića i Mahmuda Traljića, jeste da sutrašnji dan treba biti takav da ustanemo kao Allahovi robovi u sehurski vakat, da treba da proučimo nešto iz Kur'ana, da klanjamo salatu-l-lejl, da nešto pojedemo, nakon toga poručimo zikr uz istigfar i spominjaje Allahovih lijepih imena i zapostimo, a preporuka je i da se okupamo. Također, preporuka je i da se tokom dana posjeti neko od dobrih Allahovih robova, s kojim bi trebalo da se porazgovara i dobije savjet, da se susretne neko od siromašnih, da mu se da sadaka i da se nešto drugo od vrijednih dijela učini - objasnio je šejh Halilagić.

U tradiciji je preneseno, nastavio je šejh Halilagić, da je Nuh, a.s., kada su se iskrcavali na planinu Džudijj, rekao da se svako donese onu količinu i vrstu hrane kojom je raspolagao, a kako bi se pripremilo jelo za iftar. To jelo je nazvano jelom spasa, dodao je, a mi ga nazivamo jelom ašure.

- U našoj tradiciji mi imamo spremanje ovog jela u našim mahalama. Nosim sjećanje još iz djetinjstva, odrastao sam u Mihrivodama i sjećam se da su hanume u kućama spremale jelo ašuru i da su ga onda dijelile, ukazujući pažnju i njegujući komšijski, prijateljski odnos, i to ne samo sa muslimanima, nego sa svima, a kako bi se imao jedan lijep odnos. Bili smo bliži, okrenutiji jedni prema drugima, iskreniji, bolji, mislim da bismo o tome trebali razmisliti danas i sutra, te nastaviti takve odnose - naglasio je on, te dodao da je tradicija pripreme i podjele ašure najviše zadržana u našim tekijama.

Šejh Sead Halilagić je poručio da je pred nama još jedna prilika da se približimo Allahu i da Mu iskažemo pokornost, a da je to moguće samo ako budemo Njegovi iskreni robovi.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar