Haos u zračnoj luci u Kabulu, američki vojnici pucali u zrak: 'Gomila je bila izvan kontrole' (Video)

Haos u zračnoj luci u Kabulu, američki vojnici pucali u zrak: 'Gomila je bila izvan kontrole' (Video)

Američki vojnici ispalili su nekoliko hitaca u zrak na aerodromu u Kabulu, dok hiljade Afganistanaca pokušava uhvatiti neki od preostalih letova iz Afganistana.

- Ovdje se osjećam jako uplašeno. Oni ispaljuju mnogo hitaca u zrak - rekao je jedan od prisutnih za AFP.

Pojavilo se nekoliko video zapisa na kojima se vidi kako ljudi trče prema aerodromskoj pisti i pokušavaju se ukrcati na letove, izvještava BBC.

Neki od izvještaja pokazuju da se američkim letovima koji prevoze diplomatsko osoblje iz zemlje daje prioritet, što izaziva bijes i dovodi do još većeg haosa na aerodromu.

Avioprevoznici preusmjeravaju letove kako bi izbjegli zračni prostor Afganistana, dok su brojni prestali koristiti afganistanski zračni prostor.

United Airlines, British Airways i Virgin Atlantic rekli su da preusmjeravaju letove, a posebno na relaciji SAD-Indija.

Umjesto toga, mnogi avioprevoznici se odlučuju za letove iznad Pakistana i Irana. Međutim, avioprevoznici i vlade više su zabrinuti zbog prevoznika koji lete iznad zone sukoba a posebno nakon dva smrtonosna incidenta s projektilima zemlja-zrak u Ukrajini i Iranu.

Komercijalni letovi za Kabul također su ugroženi. Emirates je tako do daljnjeg obustavio sve letove do glavnog grada Afganistana.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar