Mostarski muftija pozvao vjernike da se ne predaju pošastima konzumerizma

Mostarski muftija pozvao vjernike da se ne predaju pošastima konzumerizma

Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Krađoz-begovoj džamiji.

Bajram namaz predvodio je bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, priopćeno je iz Mostarskog muftijstva.

U tumačenjima obreda hadža i kurbana kao primarnih vjerskih obaveza nastupajućih (blagdana) mubarek dana muftija Dedović je govorio o prirođenoj potrebi ljudske naravi da se oplemeni vrlinama dobročinstva koje, prije svega, mora sadržavati svijest o Bogu, humanosti i pojavnim vanjsko-društvenim posljedicama.

Podsjetio je da Kur'an stavlja akcent na iskrenost i čistotu namjere kao ključni kriterij islama za vrednovanje svih ljudskih djela. U tom nastojanju, dodao je, vjernici čiste svoju nutrinu od sebičnosti, oholosti, zavidnosti i licemjerstva.

„Bez obzira na uloge i funkcije u zemaljskom prolaznom životu, moramo se truditi da iza sebe ostavljamo lijepe tragove, a to su dobra djela, koja traju, jer je to ono što se kod Gospodara svjetova najbolje nagrađuje, pruža najbolju nadu i osigurava lijep spomen na nas i nakon preseljenja sa Ovoga svijeta“, naglasio je muftija Dedović.

Pozvao je vjernike da čuvaju porodične vrijednosti, da budu promotori društvene etike koja ne podilazi i ne predaje se pred pošastima konzumerizma, hedonizma i otužnog populizma.

„Danas imamo jedan potpuno izokrenut sistem vrijednosti gdje se bez truda, znoja i žrtve žele rezultati, postignuća i društvene privilegije. Gdje se sve želi sad i odmah, bez spremnosti da se iskazuje i živi vrlina sabura, zaboravljajući da se bez razbora i mudrosti ne mogu donijeti ispravne odluke, i da je nužno da se odmjeri i procijeni svako ozbiljno pitanje iz više različitih aspekata“, prokomentirao je.

Nametnuti ambijent pasivnosti i bezbrižnosti, kako je kazao, ne vodi dobru i stoga se mora promijeniti ta paradigma jer vjera od vjernika traži da čine dobro koliko god mogu, gdje mogu, da uvijek i samo doprinose općem prosperitetu a da nikada ne budu od onih koji odmažu tim procesima.

„Moramo se usmjeriti k tome da u svemu dajemo maksimum od sebe, a ne minimum napora i žrtve“, naglasio je muftija Dedović.

Uz konstataciju da je pandemija koronavirusa odnijela je dosta života, različitih životnih dobi, muftija je pozvao vjernike da se registriraju i odazovu na vakcinaciju koja se provodi.

„To je nužno i prijeki lijek u suzbijanju globalne kušnje s kojom smo iskušani. I stoga bi bez dilema i kalkulacija trebalo slijediti upute zdravstvene struke i primiti propisane doze vakcine“, poručio je muftija.

Na području Muftijstva mostarskog bajram-namaz klanjan je u 159 džamija i mesdžida u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozoru, Glamoču, Livnu, Tomislavgradu, Ljubuškom, Čapljini, Stocu, Ljubinju, Trebinju, Bileći, Gacku i Nevesinju.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar