Iza eksplozija u evropskim fabrikama i skladištima stoji – tajna služba Rusije!

Iza eksplozija u evropskim fabrikama i skladištima stoji – tajna služba Rusije!

Pojedini bivši i aktuelni zvaničnici, te vojni analitičari već neko vrijeme upozoravaju na umiješanost ruskih tajnih službi u sve češće eksplozije u evropskim fabrikama i skladištima naoružanja.

Sumnja se da su Putinovi vojni-obavještajni operativci uništili češko skladište naoružanja još 2014. godine, kao i najmanje četiri bugarska postrojenja i skladišta u periodu između 2011. i 2020. godine, prenosi Bosnian News Service.

I samo letimični pregledi vijesti u posljednjih desetak godina ukazuju na desetine eksplozija i požara u fabrikama i skladištima pruža širom Evrope, u kojima s ubijeni ili povrijeđeni brojni nevini civili.

No, sada je ovaj problem aktuelan i u našoj blizini. U drugoj polovici prošlog mjeseca dogodila se nova eksplozija u vojnoj tvornici "Sloboda" u Čačku. Uslijedila je samo petnaest dana nakon što je taj srbijanski grad potresla prva eksplozija u istoj tvornici, koja je izazvala ogromno uznemirenje i paniku među stanovništvom.

Učestalost eksplozija u "Slobodi", kao i nedostatak bilo kakvih informacija o uzrocima ove dvije nesreće, pored uznemirenja, prouzročila je sumnje i špekulacije o čemu se, zapravo, radi, šta je uzrok i kakve mogu biti posljedice detonacija koje odjekuju Čačkom. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je tada "hitnu i efikasnu istragu o posljednjim događajima u ovoj poznatoj tvornici namjenske industrije", a slične najave su stigle i od lokalnih vlasti.

No, malo šta je od tada poznato.

Prvi put je o mogućoj međunarodnoj zavjeri protiv Srbije i njene namjenske industrije prije nevadno govorio Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije, koji je javno posumnjao da iza eksplozija u "Slobodi" stoje tajne službe Rusije, koje su, kako je rekao, organizirale i slične razorne diverzije u fabrikama namjenske industrije u Češkoj i Bugarskoj, kažnjavajući te zemlje zbog izvoza oružja u Ukrajinu i Gruziju.

Šutanovac je rekao da i Srbija izvozi naoružanje i municiju u te zemlje i da zato ima osnova za sumnju da i nju Rusija kažnjava zbog te "izdaje".

Vojni analitičar Vlade Radulović je, također, potvrdio da je moguć i taj scenarij, koji na terenu provodi tajna ruska policija GRU.

"Za takve subverzivne aktivnosti kada je riječ o Rusiji zadužena je elitna jedinica „12155“, koja djeluje u sastavu GRU-a i čije je prisustvo na ovim prostorima registrovano tokom pokušaja državnog udara u Crnoj Gori prije nekoliko godina. Nije poznato da li Srbija izvozi oružje i municiju u Ukrajinu, ako to radi, sasvim sigurno to ne ide direktno nego preko nekog posrednika", kazao je Radulović.

Zvanični Beograd zasad bez stava.

Vlada Rusije objavila je da "neće tolerisati" stav Bugarske i Češke nakon što su jednostavno pokušale odbarne živote i dobrobit svojih građana na svome teritoriju.

Da, za razliku od premijera Bugarske Borka Borisova koji je jasno kazao da "Bugarska ne pristaje na kompromise kada su u pitanju prijetnje njezinoj nacionalnoj sigurnosti", lideri Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, zasad mudro šute.

No, u državama regije sve više sazrijeva uvjerenje da se moramo snažno oduprijeti ovoj prijetnji našoj kolektivnoj nacionalnoj sigurnosti.

"Djelujući zajedno možemo izaći na kraj sa Putinovim prijetnjama. Samo ujedinjeni front će predstavljati kredibilnu i nepremostivu prepreku prijetnji koju Putin predstavlja Evropi i svijetu", kaže naš sagovornik iz sigurnosnog sektora regiona, dobro upoznat sa ovim sve ozbiljnijim problemom.

 

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar