Al Jazeera Business: Turizam na Trebižatu (Video)

Al Jazeera Business: Turizam na Trebižatu (Video)

Općina Ljubuški usvojila je deklaraciju na osnovu koje se ne može graditi niti jedan hidroenergetski objekat bez saglasnosti lokalnog stanovništva, a sve u cilju očuvanja ekologije i turističkog razvoja, javlja Al Jazeera Business.

Deklaraciju "Općine bez brana" danas je potpisao i vršilac dužnosti gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić obavezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na teritoriji te općine bez konzultacija s građanima. Grad Ljubuški prva je jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH potpisnica Deklaracije "Općine bez brana" i treća u BiH, izvijestili su iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

"Potpisivanje Deklaracije je još jedan korak u tom smjeru da mi kao lokalna zajednica nismo spremni žrtvovati naš Trebižat i budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovo radi interesa privatnih investitora, uz dužno poštovanje svim investitorima koji su dobronamjerni i koji brinu o održivom razvoju” izjavio je Markotić. Naglasio je koliki je značaj rijeke Trebižat za Grad Ljubuški i susjedstvo, poručivši kako će Ljubušaci uvijek biti u njezinoj zaštiti.

"Trebižat je vena našeg zavičaja, mi smo svi odgojeni na toj rijeci i ne smije biti kalkulacija ili kompromisa kada se radi o zaštiti Trebižata. Mislim da Ljubuški kao grad, između ostalog, svoj razvoj, uz gospodarstvo, mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu s gradnjom mini hidrocentrala na rijeci Trebižat", poručio je Markotić, dodavši kako su potpisom ove deklaracije čelnici Grada Ljubuškog htjeli još jednom jasno iskazati svoj stav koji je i u proteklom razdoblju bio isti.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar