Erdogan: Turska i SAD ulaze u novo doba odnosa

Erdogan: Turska i SAD ulaze u novo doba odnosa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedeljak da Turska i Sjedinjene Američke Države ulaze u „novu eru“ odnosa koji su pogoršali posljednjih godina zbog niza pitanja, iako su te dvije države saveznice u NATO-u, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Erdogan je, međutim, pozvao SAD na poštovanje suverenih prava Turske što je očigledna aluzija na njegovu odluku o kupovini ruskog oružnog sistema, a zatražio je i podršku SAD-a borbi Ankare protiv kurdskih grupa u Siriji koje Turska smatra teroristima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Turski čelnik je govorio nekoliko dana poslije svog prvog susreta sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom otkako je preuzeo dužnost. Njih dvojica se poznaju godinama, a sastali su se tokom samita NATO-a u Briselu.

Erdogan pokušava popraviti loše veze sa SAD-om i drugim zapadnim partnerima dok se njegova Vlada suočava sa ekonomskim padom koji je pogoršala pandemija korona virusa.

Erdogan je u govoru koji je prenosila televizija rekao: „Složili smo se da ne postoji pitanje koje ne možemo prevazići i da su, naprotiv, područja saradnje veća i profitabilnija“.

Ruski sistemi i kurdski borci

Dugogodišnji saveznici imaju dugačku listu nesuglasica, uključujući američku podršku kurdskim borcima u Siriji i tursku kupovinu ruskog odbrambenog sistema S-400 koja je razljutila Washington i dovela do izbacivanja Ankare iz programa za proizvodnju najnovijih američkih lovačkih aviona F-35, a dovela je i do sankcije visokim turskim zvaničnicima odbrambene industrije i zabrane vojnih izvoznih dozvola.

Washington kaže da ruski sistem predstavlja prijetnju za sigurnost NATO-a i insistira na tome da se sankcije ne mogu ukinuti dok se Turska ne riješi tog sistema koji je platila 2,5 milijardi dolara.

Ankara tvrdi da su kurdski borci u Siriji samo nastavak decenija oružane pobune Kurda u Turskoj.

Erdogan je svoj razgovor s Bidenom opisao kao sveobuhvatan i produktivan i rekao da su se dogovorili da se ponovo sastanu.

„Vjerujemo da smo otvorili vrata nove ere sa SAD-om na pozitivnoj i konstruktivnoj osnovi“, rekao je turski predsjednik.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar