Historijski susret Bidena i Putina (Video)

Historijski susret Bidena i Putina (Video)

U Ženevi su u srijedu poslije podne završeni pregovori predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Josepha Bidena i Vladimira Putina, u užem sastavu, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Tanjug.

Dodaje se kako je prvi dio samita trajao gotovo dva sata, a uskoro će početi razgovori u proširenom sastavu.

Previđeno je da samit traje pet sati, prenosi Tanjug, čpozivajući se na agenciju RIA Novosti.

Dvije strane će nakon sastanka održati odvojene konferencije za medije.

Ovo je prvi susret Putina i Bidena od kada je Biden preuzeo dužnost predsjednika SAD-.

Tema razgovora i ljudska prava

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji prisustvuje sastanku predsjednika SAD-a i Rusije, objavio je tvit o ljudskim pravima na samom početku razgovora.

“Danas, kada obilježavamo 10. godišnjicu od osnovnih principa Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima, SAD ponovo potvrđuje da države moraju zaštititi ljudska prava; firme moraju poštivati ljudska prava; a kada se pojave štetni utjecaji na ljudska prava, žrtvama je potreban pristup rješenjima“, napisao je Blinken na svom Twitter profilu.

Ova bi se tema trebala naći pred liderima SAD-a i Rusije, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Na sastanku je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Sa švicarskim predsjednikom

Američki i ruski lideri Biden i Putin počeli su ranije u srijedu razgovore u ženevskoj Vili Grange, na čijem su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom, koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta, prenosi Hina.

“Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta”, rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin.

Naglasio je da je za Švicarsku “čast i zadovoljstvo” ugostiti samit u Ženevi, “gradu mira”.

Švicarska je snažno lobirala da ugosti samit Biden – Putin, a Ženeva ima dugu povijest raznih sastanaka na vrhu.

Predsjednici se rukovali

Nakon kratke izjave švicarskog predsjednika, Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na samit na kojem se očekuje da će dvojica predsjednika predstaviti svoje “crvene linije”, ali i dotaknuti se zajedničkih interesa.

Susret je praćen velikim očekivanjima, prenosi dpa, dok BBC navodi da “resetiranja” odnosa vjerovatno neće biti.

Sastanak bi trebao trajati četiri do pet sati, a oba predsjednika namjeravaju odmah nakon njega krenuti prema svojim zemljama.

Prije toga odvojeno će se pojaviti pred novinarima.

Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenove prve višednevne posjete Evropi u svojstvu američkog predsjednika, tokom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 – najrazvijenijih zemalja svijeta, s partnerima u NATO-u te s čelnicima Evropske unije.

Putin će istaknuti ‘crvene linije’

“Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči”, rekao je Biden.

Za područja u kojima se ne slažu kazao je “da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti “crvene linije” koje se ne mogu preći.

“Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno”, rekao je.

“Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije”, naglasio je Peskov.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar