CSS: Kriptovaluta u rukama kriminalaca

CSS: Kriptovaluta u rukama kriminalaca

Dok za veći dio javnosti kriptovalute predstavljaju nepoznanicu, kriminalne skupine i pojedinci koriste ovaj vid tehnološkog razvoja za sticanje značajnog nelagalnog profita.

Dosadašnja praksa ukazuje da se kriptovalute uveliko koriste u mnogim oblicima kriminalnih aktivnosti, počevši od trgovine narkoticima i oružjem, utaje poreza i pranja novca, Ponzijeve šeme (tzv. piramidalno ulaganje), do otmica radi otkupnine.

Centar za sigurnosne studije zbog toga najavljuje održavanje prve specijalističke obuke koja ima za cilj, na stručan i sistematičan način, upoznati predstavnike sigurnosnih i pravosudnih institucija o mogućnostima zloupotrebe, kao i načinima borbe protiv zloupotrebe kriptovaluta.

Uvažavajući navedeno, Centar za sigurnosne studije je, u saradnji s AML Academy iz Češke Republike, kompanijom specijaliziranom u oblasti sprečavanja pranja novca, finansiranja terorizma i cyber sigurnosti, 16. juna 2021. godine u Sarajevu organizovati seminar na temu „Kriptovaluta u rukama kriminalaca“.

Seminar de se osvrnuti i na situaciju u BiH, a stručnjaci AML Academy dolaze iz različitih profesija, iz međunarodnog, javnog i privatnog sektora s dugogodišnjim iskustvom u pomenutim oblastima, s posebnim naglaskom na prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma u vezi s virtualnim valutama i cyber sigurnosti.

Prekogranična priroda transakcija, visok stepen anonimnosti i neujednačena zakonska regulativa, samo su neki od izazova kriptovaluta s kojima se suočavaju sigurnosno-policijske agencije u suprotstavljanju kriminalnim aktivnostima. Ni region Zapadnog Balkana nije pošteđen ove savremene prijetnje.

U martu prošle godine, novosadski gradski informacioni sistem bio je meta hakerskog napada i ucijenjen sa 50 bitkoina (jedna od kriptovaluta u tadašnjoj vrijednosti od oko 400.000 eura) kako bi podaci bili ponovno upotrebljivi. Veljko Belivuk, nedavno uhapšeni kriminalac, kojeg srbijanske vlasti sumnjiče za niz ubistava, otmica, iznuda i trgovinu narkoticima, navodno je sakrio više od 5 miliona eura kupovinom kriptovaluta. Kriptovaluta predstavlja „digatalni novac“, odnosno sredstvo pladanja u digitalnom obliku.

Ona postoji samo na internetu i nije izdata ili nadzirana od centralne banke ili države. Zbog toga se kriptovaluta formalno i ne smatra novcem. Prije 12 godina, postojao je samo bitkoin kao kriptovaluta, a neke procjene ukazuju da danas postoji skoro 5.500 kriptovaluta s različitim funkcionalnostima. Nadamo se da de nadležne institucije posvetiti adekvatnu pažnju ovom vidu specijalističke obuke, a za više informacija o seminaru kontaktirajte Centar za sigurnosne studije

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar