Zalud Mile ide preko Terazija: Bosna će biti cijela

Zalud Mile ide preko Terazija: Bosna će biti cijela

Piše: Dragan Banjac (Al Jazeera Balkans)

Opet ovi preko Drine došli na sofu. Malo-malo, eto ih… Ne mogu da se ne setim jedne druge sofe, one travničke, mnogo važnije u svom vaktu, kada je rečeno bilo važno i poštvalo se.

„Za vreme letnjih meseci, to jest od početka maja pa do oktobra, to je, po davnašnjoj tradiciji mesto na kom se posle podne, oko ićindije, sastaju travnički begovi i ugledni ljudi koji su pripušteni u njihovo društvo. U to doba dana niko se drugi od građana ne bi usudio da sedne i pije kafu na toj uzvisini. To se mesto zvalo Sofa. I ta je reč u narodnom govoru u Travniku imala, kroz naraštaje, svoje utvrđeno društveno i političko značenje, jer što je na Sofi rečeno, pretreseno i zaključeno, to je bilo gotovo isto toliko koliko da je rešeno među ajanima, na divanu kod vezira“.

Ostavimo Ivu Andrića i Travničku hroniku, vratimo se beogradskoj sofi, koje li simbolike, na Andrićevom vencu.

U Beograd po podršku protiv Schmidta

U najavi sastanka beogradsko novinstvo navodi da je tema divana novi visoki predstavnik i da Republike Srpska (RS) očekuje podršku Srbije protiv Christian Schmidta. Predsednica srpske prekodrinske državice Željka Cvijanović pred dolazak u Beograd rekla je da su – intervencije, eksperimenti i prilično proizvoljan pristup međunarodne zajednice – urušili realne kapacitete u Bosni i Hercegovini (BiH), „ne samo da se dogovaraju određena rješenja već i da se napreduje“.

Posebno ih pogađa činjenica kada se mimo određenih procedura dešavaju tako važne stvari kao što je imenovanje novog Visokog predstavnika, rekla je Cvijanovićka dan pred put u pokrštenom gradu Krupa na Uni (nekad Bosanska Krupa) i dodala: „Mi želimo partnerstvo sa Evropskom unijom ma kako bio dugačak taj put“. To želi njena džumhurija, optužujući visokog predstavnika (koji je „dejtonska kategorija“) da je smetnja evropskom putu BiH ako taj put zaista postoji.

Naslednica Milorada Dodika na banjalučkom tronu rekla je pred beogradski sastanak „na vrhu“ da očekuje da bude „konstruktivan“ i da će RS imati podršku da se bori za pravdu, pravednost i bolji život. Dakle, za sve ono što su građanima te „države“ poslednijih desetak godina oduzeli ona i njen prethodnik, beg od Laktaša.

Vučić – Sarajevu: Prestanite da govorite neistine

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je, mašući na konferenciji za novinare Aneksom 10 poručio bošnjačkom članu Predsedništva BiH, Šefiku Džaferoviću: Haj’ prestanite da govorite neistine! Prestanite apriori da tražite neprijatelje tamo gdje ih nema. On se namerno setio samita na Brdu kod Kranja i rekao:

“Oni misle da imaju pravo držati moralne pridike, a mi se trudimo da im ne odgovorimo, ne jer nemamo argumente, već jer želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima”. Evo vidite, kazao je, jesam li u pravu ja ili Džaferović, bufonerski uzevši knjižicu i kao loš glumac rekao kako mu je Aneks 10 tu slučajno.

Ovde piše: sporazum o mirnom rešenju, jedan od potpisnika Milan Milutinović, uz Nikolu Koljevića, za Hrvatsku je Mate Granić. Ne mogu da vidim ko je za Republiku Bosnu i Hercegovinu… Toliko o tome da mi nismo strana potpisnica i da ne možemo tražiti izveštaj. Mi samo radimo u skladu s međunarodnim normama za razliku od gospodina Džaferovića.

Bošnjački član bosanskog trojca je juče izjavio da prihvatanje Vučića da se o imenovanje visokog predstavnika sastane sa dužnosnicima manjeg bh. entiteta znači mešanje u unutrašnje stvari BiH od strane Srbije i da ona (što je tačno!) nema nikakvih prava kada je reč o dolasku visokog predstavnika u BiH.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar