Gaza broji mrtve dok traju najintenzivniji napadi Izraela do sada

Gaza broji mrtve dok traju najintenzivniji napadi Izraela do sada

Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze ušlo je u sedmi dan zaredom, zračnim napadima u ranim jutarnjim satima u nedjelju pri čemu su usmrćena najmanje četvorica Palestinaca, ranjene desetine drugih i sravnjene najmanje dvije stambene zgrade.

Meta bombardovanja bio je i dom šefa Hamasa iz Gaze, Yehya al-Sinwar-a, izvještava TV stanica povezana sa grupom, prenosi Al Jazeera Balkans.

U Tel Avivu ljudi su jurišali prema skloništima dok su sirene upozoravajući na dolaznu raketnu vatru zaorile gradom, a izraelska vojska pokrenula je svoj sistem protuzračne obrane “Željezna kupola” za presretanje raketa Hamasa.

Eskalacija dolazi nekoliko sati nakon što su izraelske rakete pogodile izbjeglički kamp, ubivši najmanje 10 Palestinaca, uključujući osmero djece – i srušile visoku zgradu u kojoj su smješteni uredi medijskih organizacija, uključujući Al Jazeeru.

U televizijskom govoru kasno u subotu navečer, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obvezao se nastaviti ofenzivu na Gazu “koliko god je potrebno”, dok je čelnik Hamasa Ismail Haniya rekao “otpor neće popustiti”.

Protekle sedmice u pojasu Gaze ubijeno je najmanje 174 Palestinaca, uključujući 47 djece. Blizu 950 osoba je ranjeno.

Na okupiranoj Zapadnoj obali izraelske su snage ubile najmanje 13 Palestinaca.

U Izraelu je također ubijeno najmanje 10 ljudi, a u subotu su zabilježena dva nova smrtna slučaja. Izraelska vojska saopćila je kako je iz Gaze ispaljeno stotine raketa prema različitim lokacijama u Izraelu i navela je kako je poslala pojačanje u blizini enklave.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo bi se sastati kasnije u nedjelju kako bi razgovarali o najgorem izbijanju nasilja u posljednjih nekoliko godina u Palestini i Izraelu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar