Reis Kavazović: Udružimo se da dobro i mir nadvladaju našim društvom

Reis Kavazović: Udružimo se da dobro i mir nadvladaju našim društvom

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom Ramazanskog bajrama uputio je danas bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori, javlja Anadolu Agency (AA).

"Naše vjerničke duše su ushićene i ozarene nurom današnjeg dana. Naša ramazanska pokornost Bogu, ispunjavanje Njegovih naredbi i taj veličanstveni unutrašnji mir koji samo iskrena pobožnost donosi, danas su nagrađene radošću iščekivanja Ramazanskog bajrama, dana u kojima uživamo u obilju nimeta kojima nas Allah Uzvišeni obasipa i na kojima smo Mu neizmjerno zahvalni. U tom veličanstvenom miru iščekujemo sutrašnje bajramsko jutro", navodi Kavazović.

Prema njegovim riječima bajramski dani su "dani radosti i veselja i za muslimane i za sve koji žive s nama".

"Mi volimo kada i oni osjete ljepote ovih odabranih i Allahu dragih dana, kao što ih i mi osjećamo. Zato ih pozivamo da nam se pridruže u ovim danima mira i spokoja kojim nam vjera smiruje naša srca. Ovoga bajrama ćemo se s tugom prisjećati mnogih nam dragih ljudi, prijatelja i rođaka, koji su izgubili bitku s bolešću koja hara svijetom. Neka im se Uzvišeni smiluje na onom svijetu na koji su otišli. Onima koji se i u ovim trenucima bore, želimo brzo ozdravljenje i oporavak, a njihovim porodicama snagu strpljenja i nade", naveo je kavazović i dodao: "Posebne dove upućujemo za zdravlje naših ljekara, neka ih dragi Allah obaspe svojom milošću i oprostom za njihovo služenje narodu".

Reisu-l-ulema IZ u BiH je naglasio: "Bajram je prilika da se okrenemo jedni drugima i da prevaziđemo teškoće koje nas opterećuju. Mi smo jedni drugima najbliži i najpotrebniji".

"Allah nam je dao veličanstvenu sposobnost da možemo uvidjeti vlastite pogrešne i uvredljive riječi i postupke prema drugima, da ih priznamo sebi i zatražimo halala od drugih. Iskoristimo ove mubarek dane da oprostimo jedni drugima i da u svom bratu i komšiji vidimo ono što je dobro i plemenito i ono što nas zbližava. Zatražimo jedni od drugih halala, oprostimo jedni drugima i pređimo preko hrđavih postupaka, otvorimo naša srca za druge i udružimo naše snage u zajedničkoj borbi da dobro i mir nadvladaju našim društvom", istakao je Husein ef. Kavazović.

On je svim muslimanima i muslimankama u BiH čestitao nastupajuće dane Ramazanskog bajrama, a posebno je čestitao braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama riječima "Bajram šerif mubarek olsun!".

Centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ biće održana sutra, u četvrtak, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Prema Takvimu IZ, bajram-namaz je u 6.02 sati.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar