Kavazović osudio napad na Al-Aksu

Kavazović osudio napad na Al-Aksu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osudio je napade izraelskih snaga na vjernike u džamiji Al-Aksa u svetom gradu Al-Qudsu (Jerusalemu), prenosi Anadolu Agency (AA).

"Kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđujem napade izraelskih snaga na vjernike u džamiji Al-Aksa u svetom gradu Al-Qudsu. Skrnavljenje svetosti džamije i uznemiravanje miroljubivih vjernika je neprihvatljivo, ali je zločin teži kada se isplanira i provede u vrijeme svetog mjeseca ramazana", navedeno je u saopštenju kojeg prenosi agencija MINA.

On je naveo da su snimci kojima smo svjedočili ovih dana uznemirili, ne samo muslimane u svijetu, nego i sve one koji priželjkuju pravedan mir u Svetoj zemji.

"S pravom palestinski narod očekuje da svi u svijetu osude otimanje palestinskih kuća, njihove zemlje i nastavak okupacije, kao i promjene statusa quo u okupiranom gradu. Obaveza je to svih onih koji se suprotstavljaju politikama aparthejda i sistematskog uskraćivanja osnovnih prava palestinskog naroda. To ne treba biti samo palestinska borba, niti muslimanska, ili arapska borba. Ovo je borba za savjest čovječanstva i budućnost odnosa vjerskih zajednica i Svete zemlje", dodao je.

Prema njegovim riječima, okupacija, otimanje imovine, progoni i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava na vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi nemaju mjesta u svijetu kojeg trebamo ostaviti budućim generacijama.

"Zato s pravom očekujemo reakciju svjetske javnosti i onih koji mogu pomoći da se ova nepravda zaustavi. Mi bosanski muslimani i Bošnjaci u ovim blagoslovljenim danima ramazana smo sa našom braćom u Palestini i svim obespravljenim ljudima u našim dovama, riječima i djelima", zaključio je efendija Kavazović.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar