Slovenski premijer Janez Janša najavljuje krivični progon novinara Avde Avdića

Slovenski premijer Janez Janša najavljuje krivični progon novinara Avde Avdića

U ponedjeljak, 3. maja, u cijelom svijetu je obilježen Svjetski dan slobode medija. Ovaj datum godišnjica je Windhoeške deklaracije, koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine s vizijom zaštite prava slobodnog novinarstva.

Svjetski dan slobode medija jučer je obilježen i u našoj zemlji, a na tradicionalnoj manifestaciji “Novinar godine” koju organizuje Društvo novinara BiH, uručen je niz priznanja i nagrada novinarima koji su se istaknuli u svom prošlogodišnjem ili cjeloživotnom radu, prenosi Istraga.ba.

Nažalost, vrlo je izvjesno da će novinarski esnaf jučerašnji (svoj) dan pamtiti po jednom sramnom činu slovenskog premijera Janeza Janše, istina izrazito svojstvenom njegovim političkim svjetonazorima i totalitarnoj političkoj praksi kojom je zarobio nekada najuzorniju i najprogresivniju jugoslavensku republiku, a nakon rata prvu državu ex-YU šestorke koja se pridružila EU.

Naime, upravo na Svjetski dan slobode medija, slovenski premijer Janez Janša je na svom Twitter profilu retvitovao otvorenu prijetnju sudskim procesuiranjem najagilnijeg i ponajboljeg istraživačkog novinara trenutno u našoj zemlji – Avde Avdića. Autor ove prijetnje, kojoj je, dakle, otvorenu podršku dao i Janša, je Luka Perš, novinar televizije Nova24TV, medijskog projekta osnovanog od članova i donatora Janšine Slovenskedemokratske stranke (SDS).

“Bosanskom novinaru Avdi Avdiću, savezniku tranzicijske ljevice u Sloveniji, počet će uskoro suđenje za više krivičnih djela!”, napisao je Perš, a podijelio Janša.

Uz prijeteću poruku “okačene” su i tri fotografije u kojima se sugeriše veza Avde Avdića, urednika portala Istraga.ba, sa slovenskom novinarkom Tjašom SlokarKos, odgovornom urednicom informativnog programa televizije POP iz Ljubljane.

Zbog toga je bilo i očekivano da se i novinar Avdo Avdić nađe na Janšinoj listi nepodobnih nakon što je sistematično i argumentovano istraživao i pisao o kriminalnim operacijama Roka Snežiča u BiH, bliskog saradnika slovenskog premijera (“davčnega strokovnjaka” ili poreznog stručnjaka, kako mu tepaju mediji pod kontrolom Janeza Janše).

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar