London predlaže mehanizam za brzo suzbijanje dezinformacija

London predlaže mehanizam za brzo suzbijanje dezinformacija

Velika Britanija želi da članice G7 uspostave mehanizam brzog suzbijanja “propagande” i dezinformacija, posebno iz Rusije, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

O tom će se prijedlogu razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova G7 koji će od ponedjeljka do srijede biti održan u Londonu.

“Želimo da se članice G7 slože u pogledu mehanizma brzog pobijanja dezinformacija, kako bismo, kada ustanovimo da se objavljuju laži, propaganda ili lažne vijesti, mogli objaviti demanti i iznijeti istinu koju će čuti stanovnici ove zemlje, ali i građani Rusije ili Kine i cijelog svijeta”, rekao je on novinarima, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Po pisanju lista Sunday Times, istraživanje koje je finansirao britanski Foreign Office pokazalo je da “proruski trolovi” objavljuju zlonamjerne komentare na internetskim stranicama britanskih novina, nastojeći tako stvoriti dojam da javnost podupire rusku agresiju na Ukrajinu.

Cilj potpkopati povjerenje u vakcine iz EU-a

Nakon toga ih koriste ruski državni mediji, kako bi izgledalo da britansko javno mnijenje podržava Moskvu, piše list, dodajući da se isti postupak koristi i protiv medija iz još 14 zemalja, a među njima su i neke članice G7, poput Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država.

Rezutati istraživanja bit će predstavljeni u utorak u Londonu, na prvom sastanku uživo ministara vanjskih poslova zemalja članica G7 u zadnje dvije godine.

Ministarstvo vanjskih poslova nedavno je pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Londonu.

Britanska vlada je izrazila “zabrinutost zbog zamijećene sklonosti Rusije da zauzima zlonamjerne stavove”.

Evropski odjel za borbu protiv dezinformacija objavio je izvještaj u kojemu piše da Rusija i Kina pribjegavaju širenju kleveta, nastojeći tako potkopati povjerenje stanovništva u vakcine koje je odobrila Evropska unija, da bi u konačnici na tržište plasirale vlastite vakcine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar