Ko je ambasadorica Mitrofanovna i kakva njezina veza sa ruskim operacijama u Bugarskoj?

Bugarska je u četvrtak objavila protjerivanje još jednog ruskog diplomatu, dan nakon što je državno tužilaštvo te zemlje potvrdilo da istražuje ulogu šestero Rusa u vezi četiri eksplozije između 2011. i 2020. u skladištima streljiva namijenjenog izvozu u Ukrajinu i Gruziju.

"Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je tog diplomatu nepoželjnom osobom i traži od ruskih vlasti da u potpunosti surađuju s istragama koje su u toku", navodi se u saopćenju.

Glasnogovornica tužilaštva u srijedu je rekla da bi tužioci mogli osnovano pretpostaviti da postoje veze između eksplozija u Bugarskoj, pokušaja trovanja bugarskog trgovca oružjem Emiliana Gebreva 2015. godine i eksplozija u skladištu municije u Češkoj 2014. godine.

Šestorica Rusa boravila su u Bugarskoj tokom razdoblja u kojem su se dogodile eksplozije u skladištima oružja, kao i pokušaji trovanja Gebreva, rekla je glasnogovornica tužitelja Siyka Mileva na informativnom sastanku u srijedu.

"Dosad prikupljeni dokazi, s velikim stupnjem vjerodostojnosti, upućuju na zaključak da je svrha akcija ruskih državljana bio zaustaviti opskrbu (streljivom) Gruzije i Ukrajine", rekla je Mileva.

Eleonora Valentinovna Mitrofanova.jpg - Ko je ambasadorica Mitrofanovna i kakva njezina veza sa ruskim operacijama u Bugarskoj?   
Eleonora Valentinovna Mitrofanova

Indikatovno je da su ove špijunske afere eskalirale tek nekoliko mjeseci nakon što je na čelo Ambasade Rusije u Bugarskoj došla Eleonora Valentinovna Mitrofanova.

Informacije iz više diplomatskih izvora, ali i rasplet situacije na terenu, jasno ukazuju da je cilj rada Mitrofanove da utiče na to da se suverene države, pa i Bugarska, ponašaju u skladu sa ciljevima Rusije.

Zanimljivo, Bugarska, članica NATO-a i EU-a, inače tradicionalno gaji bliske veze s Rusijom, ali to nije spriječilo zvaničnu Moskvu da djeluje destabilizirajuće u ovoj državi.

Odnosi se narušeni nakon što je Bugarska razotkrila široke aktivnosti ruskih službi na svojoj teritoriji.

U januaru ove godine, samo desetak dana nakon stupanja nove ruske ambasadorice na dužnost, Sofija je, također, protjerala dva ruska diplomata koji su osumnjičeni za špijunažu. Isto tako jedan ruski diplomata protjeran je i u oktobru 2020. godine, a odbili su i dati vizu ruskom vojnom atašeu.

No, pogledajmo ko je Eleonora Valentinovna Mitrofanova uz koju se vežu intezivirane ruske aktivnosti Bugarskoj u posljednje vrijeme?

Ona je utjecajna ruska političarka i diplomatkinja, te bivša zamjenica ministra vanjskih poslova Rusije, inače prva žena u povijesti na toj funkciji.

Svojim ukazom iz maja 2003. godine lično ju je za zamjenicu ministra vanjskih poslova Rusije imenovao ruski predsjednik Vladimir Putin, što govori o njezinim bliskim relacijama sa ruskim vrhom. Također, smatra se jednim od važnijih saradnik ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Mitrofanova, inače ruski diplomata visokog ranga, osim zamjenice ministra, bila je ambassador-at-large u Ministarstvu vanjskih poslova (od 25. oktobra 2016.). Također, obavljala je dužnost stalnog delegata Ruske Federacije pri UNESCO-u (2009–2016), dužnost predsjednice Izvršnog odbora UNESCO-a (2009–2011), kao i predsjedavajuće UNESCO-ovog odbora za svjetsku baštinu (2011–2012).

I ovi podaci iz biografije Mitrofanove zorno govore o značaju koji Moskva pridaje djelovanju na području Bugarske.

Da bi se razumjelo njezino pozicioniranje u širem balkanskom kontekstu važno je naglasiti i kako Mitrofanova ima bliske relacije sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), čije djelovanje je nerijetko bivalo destabilizirajuće u regiji, pa čak i povezano sa djelovanjem i ruskih službi (slučaj Crne Gore).

Uoči njezinog rođendana  junu 2018. godine Srpska pravoslavna crkva (SPC)  je dodijelila Mitrofanovoj Orden svete carice Milice za, kako su naveli, njezin veliki doprinos "onome što država Rusija radi".

Djelovanjem kroz Rossotrudnichestvo, Mitrofanova već dugo radi na širenju meke moći Rusije na ovim prostorima (Soft power), što uključuje i vjerske zajednice, a prije svega SPC.

Kako je te 2018. kazao patrijarh Irinej, koji je u međuvremenu preminu, poseban razlog da se gospođa Mitrofanov odlikuje visokim priznanjem Srpske crkve svakako je njezina velika uloga u UNESCO-u u očuvanju srpskih svetišta na Kosovu i Metohiji.

"Zahvaljujući njenom zalaganju, naši sveci na Kosovu i Metohiji ostali su u nadležnosti države Srbije i njene kulture. Zahvalni smo gospođi Mitrofanovoj na ovom velikom radu i mi i naši ljudi nikada nećemo zaboraviti njezin rad", kazao je tada Irnej.

Imajući u vidu sve navedeno, jasno je da Rusija ne zazire od korištenja raznih oblika djelovanja, od diplomatije i meke moći, metoda hibridnog ratovanja do špijunaže i diverzija, a da bi izazvala destabilizaciju ovog dijela svijeta i poremetila uspostavljenu stabilnost, što za posljedicu ima lošiji život građana ove regije, ma kako se oni zvali.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar