State Department oštro kritizirao Gordanu Tadić zbog napada na medije

State Department oštro kritizirao Gordanu Tadić zbog napada na medije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prozvano je zbog zloupotreba položaja i prijetnji slobodi izražavanja u najnovijem izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za proteklih godinu dana.

U ovom dokumentu, koji je upravo objavljen, tužilaštvo, kao i pravosuđe u cjelini, pretrpjelo je žestoke kritike, prenosi portal Politički.ba pozivajući se na izvještaj State Departmenta

"Ono je nesposobno, politički ovisno, bujaju zloupotrebe, nekompetencija i nemar", navodi portal.

Konkretno, Tužilaštvo BiH i njena šefica – glavna tužiteljica – posebno su „obrađene“ u dijelu izvještaja u kojem se govori o slobodi medija.

„Izjava za javnost Tužilaštva iz 2019. godine, kojom se prijeti da će tužiti novinare koji su kritizirali njen rad nije praćena nikakvim pravnim postupkom.

Novinari su izvijestili da je saopćenje za javnost pokrenulo dodatni politički pritisak i povećalo optužbe za klevetu.

Tokom godine nastavljen je napeti odnos između Tužilaštva i istraživačkih novinara.

Udruženje novinara BiH (BH novinari) 28. augusta žestoko je protestiralo protiv izjave Tužilaštva u kojoj je najavljeno da će glavna tužiteljica podizati optužnice za klevetu protiv dnevnog lista Oslobođenje i medija koji su prenijeli njegovu priču u kojoj se navodi da je glavna tužiteljica zloupotrijebila naknade za stanovanje.

BH novinari su naglasili da su Tužilaštvo i glavna tužiteljica nastavili vršiti pritisak na medije i novinare, napominjući da javni službenici, vlada i drugi zvaničnici ne mogu tužiti novinare zbog klevete u službenom svojstvu (samo privatno) i da je glavni tužilac koristio službene kanale komunikacije Tužilaštva BiH da novinarima prijeti optužbama za klevetu.

BH novinari su ovo okarakterizirali kao neprihvatljiv pritisak na medije i zloupotrebu položaja glavnog tužioca“, stoji u dokumentu State Departmenta.

U jednom dijelu dokumenta ističe se i da su u Tužilaštvu zabilježene zloupotrebe fondova za procesuiranje ratnih zločina.

"Prema Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Tužiteljstvo se nastavilo fokusirati na manje složene slučajeve ratnih zločina tokom ovog razdoblja, zloupotrebljavajući resurse i propustivši da djeluje u skladu s trenutnom strategijom ratnih zločina", stoji u izvještaju State Departmenta.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar